Αποδέκτης πυρών από πολλές πλευρές του πολιτικού κόσμου της Γερμανίας έχει γίνει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της χώρας Φίλιπ Ρέσλερ, σχετικά με τη θέση του για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Κριτική στον Ρέσλερ ασκούν στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Μίχαελ Μάιστερ απέρριψε προτάσεις περί ελεγχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ Ράινερ Χάζελχοφ απαίτησε από τον Φ. Ρέσλερ να υπακούσει στη γραμμή της καγκελαρίου.
Την αποπομπή του Ρέσλερ από την κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD δήλωσε: "Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη. Όλοι μας κοιτούν και δεν επιτρέπεται να μιλάμε όπως στην κουζίνα του σπιτιού μας".
Έντονη κριτική στο πρόσωπο του Ρέσλερ άσκησε και η Πρόεδρος των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ η οποία δήλωσε ότι: "κάθε κουβέντα του κ. Ρέσλερ μας κοστίζει ακριβά" και υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομίας βλάπτει τη Γερμανία.
Αντιδράσεις όμως καταγράφονται και στο εσωτερικό του κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, του οποίου ηγείται ο Ρέσλερ. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Χατζημαρκάκης τόνισε στην εφημερίδα "Die Welt" ότι "η συζήτηση περί πτώχευσης της Ελλάδας πρέπει να τερματιστεί άμεσα, προτού προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία".
Για ανεύθυνη στάση κατηγόρουν τον Ρέσλερ και κάποιο επιφανείς οικονομολόγοι. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου γερμανικής Οικονομίας IW Μίχαελ Χίτχερ είπε στο "Handelsblatt Online" ότι "προτάσεις που δεν είναι πλήρως επεξεργασμένες και παρουσιάζονται χωρίς επαρκή θεμελίωση ως σωτήρια διέξοδος είναι ανεύθυνες" και πως "στη σημερινή συγκυρία οι πολιτικοί δεν μπορούν δημόσια να φιλοσοφούν για ό,τι τους έρχεται στο μυαλό".
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του FDP, αμυνόμενος της στάσης του, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τagesspiegel" του Βερολίνου, ότι στη δύσκολη προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να σταθεί οικονομικά στα πόδια της δεν πρέπει να υπάρχει "απαγόρευση σκέψεων".
Σήμερα η Μέρκελ, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου IAA στη Φρανκφούρτη, είπε ότι η Γερμανία έχει υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλει στη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ. "Πρέπει να γίνουν όλα όσα υπηρετούν το στόχο αυτό και να αποφευχθούν όλα όσα δεν τον υπηρετούν", τόνισε αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί ονομαστικά στον αντικαγκελάριο Ρέσλερ.
ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου