Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2011

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ SIEMENS-ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να συμφωνήσει πολύ γρήγορα με τη μητρική εταιρεία της Siemens για ένα ποσό αποζημίωσης γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, αλλά πολύ δύσκολα για ένα διπλάσιο ή τριπλάσιο ποσό. Ωστόσο, οι έως σήμερα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών καταδεικνύουν τη δυσκολία συμφωνίας ακόμα και στο επίπεδο νομικής βάσης για την αποζημίωση.

Παρ’ όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Υποδομών ανέφεραν στην «Κ» ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα συγκληθεί σύσκεψη μετά την οποία θα ανακοινωθεί αφ’ ενός η υποβολή αγωγής κατά της Siemens με ταυτόχρονη «απελευθέρωση» του έργου των 7 σταθμών του μετρό. Προηγουμένως –την Τρίτη– ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα θέσει το ζήτημα στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Το υπουργείο Υποδομών είχε προτείνει μία διαδικασία δύο σταδίων (έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, υποβολή αγωγής κατά της γερμανικής εταιρείας) πριν δώσει το «πράσινο φως» για να εγκατασταθεί η σηματοδότηση σε 7 σταθμούς του μετρό, αξίας ύψους 45 εκατ. ευρώ, έργο που θα αναλάβει η γερμανική εταιρεία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ήλεγξε τις συμβάσεις και τις βρήκε συμβατές με τη νομιμότητα, άλλωστε η Siemens ήταν η εταιρεία που συμμετείχε σε κάθε κοινοπραξία και τώρα αυτό που μένει είναι η υποβολή της αγωγής.


Oι επαφές της γερμανικής εταιρείας για τη διατύπωση των ελληνικών απαιτήσεων με τον πρώην υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2010. Η πλευρά της Siemens που εκπροσωπείτο από το «Νο 2» της μητρικής εταιρείας κ. Πέτερ Σόλμσεν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής επιχείρησης κ. Πάνο Ξυνή έθεσε στις διαπραγματεύσεις ζήτημα νομικής βάσης της απαίτησης του ελληνικού Δημοσίου. Η πλευρά της γερμανικής εταιρείας προβάλλει την άποψη ότι μία αποζημίωση θα πρέπει να συμφωνηθεί από το διοικητικό της συμβούλιο και τους μετόχους της, με δεδομένο ότι έως σήμερα δεν υπάρχει «ισχυρή» καταδίκη της Siemens, ούτε για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, για δωροδοκία.


Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη δίκη (Απρίλιος του 2011) του πρώην επικεφαλής του τομέα των τηλεπικοινωνιών κ. Τόμας Γκάνσβιντ στο Μόναχο, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου αμφισβήτησε την αξιοπιστία του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Ράιχαρντ Σίκατσεκ, κατηγορώντας τον ότι δεν ενδιαφερόταν να αποκαλυφθεί το σύστημα των «μαύρων ταμείων» για χώρες όπως η Ελλάδα και το δικαστήριο αμφισβήτησε –για πρώτη φορά– την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα της Εισαγγελίας. Αποτέλεσμα, το κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας που κατηγορήθηκε –ο κ. Γκάνσβιντ ήταν μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου– να μην καταδικαστεί, ενώ ο Σίκατσεκ τον είχε κατηγορήσει ότι είχε δώσει «πράσινο φως» για πληρωμή «μιζών» στη Ρωσία, τη Νιγηρία και την Ελλάδα.


Λίγες μέρες μετά την κατάθεση του Σίκατσεκ, ένας πρώην σύμβουλος του καγκελαρίου Κολ που συνδέεται στενά με τα πρώην μέλη του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens, ο πρώην διευθυντής της σκανδαλοθηρικής Bild, κατηγόρησε τον βασικό μάρτυρα της Εισαγγελίας ότι είχε διαθέσει 200.000 ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» σε μία… πόρνη, επικαλούμενος ένα πρωτόκολλο της Εισαγγελίας του Μονάχου που δεν υπήρχε στη δικογραφία. Ετσι, για μία ακόμα φορά ο «μικρότερος» υπάλληλος βρέθηκε πιο εκτεθειμένος από τον προϊστάμενό του, ο οποίος έφυγε από το δικαστήριο με την υποχρέωση να καταβάλει 150.000 ευρώ για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό...


Χωρίς καταδίκη για δωροδοκία, το ελληνικό Δημόσιο ζητεί, με βάση μια απόφαση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, από τη γερμανική εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 200 εκατ. για το σύνολο των συμβάσεων (πάνω από 100 τον αριθμό) ώστε να μην εγείρει στο μέλλον, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας, άλλη απαίτηση εις βάρος του γερμανικού κολοσσού.


Το όλο θέμα έχει αναλάβει μετά τον κ. Χάρη Παμπούκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, που αναμένεται να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της ελληνικής απαίτησης μετά τις συνομιλίες με την ηγεσία της μητρικής εταιρείας. Η ηγεσία, πάντως, της Siemens έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα υπερβολικό –όπως το χαρακτηρίζει– πρόστιμο, που δεν θα είναι σε θέση να «δικαιολογήσει» στους μετόχους της.
Του Τασου Tελλογλου
-ΚΑΘΗΝΕΡΙΝΗ


ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: