Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2011

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ...ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΑ...ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ...


Κάτοικοι και καταστηματάρχες μάχονται για να διώξουν από την περιοχή τούς εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών. Ζητούν από τις αρχές να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες τους, ενώ διοργανώνουν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για να αποδείξουν ότι το κέντρο δεν έχει πεθάνει
Ηταν η "σταγόνα" που ξεχείλισε το ποτήρι. Η αφορμή που έδωσε μέσα σε μια νύχτα τη δύναμη να αγωνιστούν για να πάρουν τη γειτονιά τους πίσω. Αυθόρμητα, χωρίς αρχικά οργάνωση, "έστησαν" μια ομάδα που κινητοποιείται για τη "σωτηρία" των Εξαρχείων. Εμπνευστής της ιδέας, μια κάτοικος που διαμένει στην "κολασμένη" οδό Τοσίτσα.

Σε καθημερινή βάση, μπροστά στο σπίτι της, εκτυλίσσονται εικόνες Αγριας Δύσης. Επιθέσεις, ληστείες, εμπόριο ναρκωτικών, συμπλοκές κουκουλοφόρων με ΜΑΤ. Ενα βράδυ του Αυγούστου αποφάσισε να αναλάβει δράση όταν κινδύνεψε η 20χρονη κόρη της. Ξεκίνησε την ίδια νύχτα να τοιχοκολλά πόρτα πόρτα κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής. Λίγες μέρες μετά συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο των Εξαρχείων και δεν ήταν λίγοι, για πρώτο ραντεβού. Περίπου 100 άτομα από διάφορους επαγγελματικούς τομείς που διαμένουν ή εργάζονται στην παλαιά συνοικία της Αθήνας και την έχουν αγαπήσει, ζητούν από τις αρχές να προστατέψουν τη ζωή τους, τις περιουσίες τους.
Τρεις βδομάδες μετά, η κίνηση πολιτών αριθμεί περί τα 150 άτομα, που συχνά πραγματοποιούν συναντήσεις για να οργανώσουν τη δράση τους. Οι συνθήκες για τη δραστηριοποίηση των κατοίκων είχαν ωριμάσει εδώ και καιρό. Χρειαζόταν απλώς η "σπίθα" που θα έδινε το έναυσμα για να ξεκινήσουν την προσπάθεια. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι η συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σκοπεύουν μάλιστα να επισκεφθούν όλοι μαζί το υπουργείο και να παραμείνουν εκεί μέχρι να τους δεχθεί και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
Γνωρίζουν ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Η αρχή όμως, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να γίνει με την αστυνομική φύλαξη της περιοχής και ιδιαίτερα της οδού Τοσίτσα, στην οποία συγκεντρώνονται καθημερινά 1.000 άτομα και επιδίδονται σε αγοραπωλησία και χρήση τοξικών ουσιών.

Ολοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία καθημερινής τρέλας από την αναγκαστική συγκατοίκηση με ανθρώπους εξαρτημένους που βουλιάζουν στη δίνη των τοξικών ουσιών.
Γνωρίζουν τους διακινητές, που κυκλοφορούν χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις. Ξέρουν ακόμα και τους κουκουλοφόρους που κάθε βράδυ πετούν μολότοφ στην Τοσίτσα και συγκρούονται με τα ΜΑΤ.
Θέλουν να μιλήσουν, αλλά κανείς από τους πολλούς αρμόδιους, όπως λένε, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να μάθει. Μεταφέρουν το παράδειγμα της πλατείας Εξαρχείων, η οποία πλέον έχει "καθαρίσει" γιατί οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχουν επιστρατεύσει αλλοδαπούς που "προστατεύουν" την περιοχή, τους οποίους και πληρώνουν αδρά....

Οι κάτοικοι πάντως γύρω από την Τοσίτσα δεν επιθυμούν "προστάτες", αλλά καλούν την πολιτεία να αναλάβει δράση. Μέχρι να γίνει αυτό, οργανώνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες για την τόνωση της περιοχής. Πριν από λίγες ημέρες η Λυρική Σκηνή είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση στην οδό Τοσίτσα.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνει 1-7 Οκτωβρίου σειρά εκδηλώσεων στον πεζόδρομο της Τοσίτσα.
Εκθέσεις έργων, καλλιτεχνικό εργαστήρι, θεατρικές παραστάσεις και καφεδάκι επί του πεζοδρόμου, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που φιλοδοξούν να δείξουν ότι το κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι ένας φιλόξενος χώρος για όλους.

Επίθεση με σύριγγες
Την ώρα του ρεπορτάζ, δύο τοξικομανείς μας επιτίθενται και μας διώχνουν κρατώντας στα χέρια σύριγγες και απειλώντας να καλέσουν... ενισχύσεις. Ηταν ένα μικρό περιστατικό που μας έδωσε απλώς μια ιδέα για τις συνθήκες με τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι κάτοικοι γύρω από την Τοσίτσα. "Εσείς έχετε την επιλογή να μην ξαναπεράσετε από την Τοσίτσα. Εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εδώ είναι τα σπίτια μας", λένε οι κάτοικοι. Και έχουν δίκιο. Κάποιοι έχουν το περιθώριο επιλογής. Αντίθετα όσοι διαμένουν στην Τοσίτσα, νιώθουν ανασφαλείς και ανίσχυροι. Κι όλα αυτά δίπλα ακριβώς από το υπουργείο Πολιτισμού, που φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους
"Ο φόβος φωλιάζει νύχτα - μέρα στην Τοσίτσα"
"Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οσοι μένουμε γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ζούμε με το φόβο. Η περιοχή υποβαθμίζεται, οι καταστηματάρχες βλέπουν την πελατεία τους να συρρικνώνεται και το Μουσείο, που θα έπρεπε να αποτελεί πόλο έλξης, μαραζώνει.
Ακόμα και την ημέρα, γίνεται μπροστά στα μάτια μας διακίνηση και χρήση ναρκωτικών". Με τα λόγια αυτά, οι κάτοικοι των Εξαρχείων περιγράφουν την καθημερινότητά τους. Είναι πολλοί που θέλουν να μιλήσουν. Οχι όμως επωνύμως. Ο φόβος έχει πλέον "φωλιάσει" στα Εξάρχεια. Μιλούν και τα πρόσωπά τους σκοτεινιάζουν.
Η Ε.Β., μηχανικός στο επάγγελμα, ζει 30 χρόνια επί της οδού Τοσίτσα και είναι... ιδρύτρια της κίνησης πολιτών Εξαρχείων. Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση, όπως η ίδια λέει, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. "Μου έχουν ληστέψει το αυτοκίνητο τρεις φορές, πήραν μέχρι και το τιμόνι. Οταν ένα βράδυ με πήρε η κόρη μου έντρομη, γιατί δεν μπορούσε να περάσει κανέναν δρόμο για να πάει σπίτι, τότε είπα "ως εδώ". Ξεκίνησα να γράφω ένα κάλεσμα προς όλους τους Εξαρχειώτες, ζητώντας να αναλάβουμε εδώ και τώρα δράση. Τελικά ανταποκρίθηκαν πολλοί. Στην πρώτη μας κιόλας συνάντηση διαμορφώσαμε ψήφισμα που το κοινοποιούμε στους αρμόδιους: υπουργό Προστασίας Πολίτη, Πολιτισμού και Δήμο Αθηναίων. Απάντηση από κανέναν δεν έχουμε πάρει. Ομως εμείς θα επιμείνουμε. Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω".
Ο Σ.Ι. διατηρεί κατάστημα στην Τοσίτσα από το 1986 το οποίο σήμερα λειτουργεί με κλειστές πόρτες. "Οι πελάτες βλέπουν από το Ιντερνετ τα προϊόντα και τα στέλνουμε κατευθείαν στο σπίτι τους. Φοβούνται να έρθουν εδώ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω", λέει ενδεικτικά και μαζί του συμφωνεί η κυρία Γ.Κ. η οποία αγόρασε πριν από τρία χρόνια σπίτι στην οδό Τοσίτσα αλλά σήμερα όπως λέει μετανιώνει για την επιλογή της. "Φοβάμαι να περπατήσω στη γειτονιά μου. Την Τοσίτσα δεν μπορείς να τη διασχίσεις ούτε μέρα. Ο γιος μου, που μένει σε άλλη περιοχή, δεν έρχεται να μας επισκεφθεί γιατί φοβάται".
Ο Γ.Κ. που διατηρεί φροντιστήριο, βλέπει την πελατεία του να μειώνεται καθημερινά. "Οι γονείς φοβούνται να φέρουν τα παιδιά τους και εγώ δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αντέξω να διατηρώ το φροντιστήριο. Φέτος έχω 30% λιγότερα παιδιά".
Ο Στ. και ο Ι., δύο 20χρονοι που εργάζονται σε καταστήματα της Τοσίτσα, μεταφέρουν την εμπειρία τους με αγανάκτηση. Οσο μιλούν κοιτούν δεξιά -αριστερά για να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις. "Αν δεν ήταν η οικονομική κρίση, θα είχαμε φύγει. Κανείς πια δεν μπορεί να ζήσει ούτε λίγες ώρες στην περιοχή αυτή".
Ψήφισμα
Τι γράφουν στον υπουργό
"Κινδυνεύουν οι ζωές μας, οι περιουσίες μας. Είναι τραγικό να συμβαίνουν αυτά, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
Να μην μπορούν οι τουρίστες να προσεγγίσουν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο", τονίζουν οι κάτοικοι μεταξύ άλλων στο ψήφισμα και καταλήγουν: "Κύριε υπουργέ, έχουμε πολλές φορές απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς αναζητώντας την αυτονόητη προστασία που δικαιούται κάθε πολίτης αυτής της χώρας, πλην όμως αντιμετωπίσαμε αδιαφορία και ουδέν έγινε.
Λόγω της εκρηκτικότητας της κατάστασης αποφασίσαμε να δράσουμε εμείς, αφού καμία ενέργεια δεν γίνεται από εσάς.
Ετσι, σας απευθύνουμε το παρόν ψήφισμα, απαιτώντας την άμεση συνδρομή σας για την προστασία μας που θα επιτευχθεί με τη συνεχή αστυνομική περιφρούρηση της περιοχής μας και ειδικότερα του πεζοδρόμου της οδού Τοσίτσα".
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: