Δευτέρα, Οκτωβρίου 10, 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ


Να σταματήσουν οι εκτελέσεις στη Λευκορωσία, τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που τις συνεχίζει, απαιτεί η Διεθνής Αμνηστία με εκδηλώσεις της σε όλο τον κόσμο σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής.
Εκτιμά ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από το 1991, με τον πραγματικό αριθμό να είναι άγνωστος λόγω της μυστικότητας γύρω από το θέμα. Οι κρατούμενοι μαθαίνουν ότι θα εκτελεστούν με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού συνήθως λίγη ώρα πριν από την εκτέλεσή τους, ενώ οι οικογένειες δεν ενημερώνονται παρά εβδομάδες ή και μήνες αργότερα.



Τον περασμένο Σεπτέμβριο η οικογένεια ενός θανατοποινίτη ειδοποιήθηκε να παραλάβει το πιστοποιητικό θανάτου του γιου της κι ακόμη περιμένει να μάθει πού έχει ταφεί. Χιλιάδες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σε 23 χώρες πέρσι, ενώ τουλάχιστον 17.800 άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο σε όλο τον κόσμο.


Στο Ιράν, τις τελευταίες μέρες, εκτελέστηκαν διά απαγχονισμού 13 άτομα, σύμφωνα με την οργάνωση Hands of Cain.


Η Αμνηστία προβάλλει απόψε στις 8, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) το γαλλικής παραγωγής βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του σκηνοθέτη.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.


ΙΩ.Σ.
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
10-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: