Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2011

ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΦΑΣΜΑ


Το πρώτο ηλεκτρονικό - ψηφιακό ύφασμα κατάφεραν να εφεύρουν επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (NASA). Και δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς στο καινοτόμο υλικό ενσωμάτωσαν και τεχνολογία μνήμης, ώστε ό,τι καταγράφει να το εγγράφει.

Η νέα ανακάλυψη, που ανοίγει τον δρόμο για ηλεκτρονικά ρούχα χωρίς προσθήκες εξωτερικών ηλεκτρονικών μικροσυσκευών υψηλής τεχνολογίας, μπορεί να τεθεί εν αρχή στην υπηρεσία της Ιατρικής. Και αυτό διότι τα ρούχα από ψηφιακό ύφασμα θα έχουν την ιδιότητα να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις ζωτικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, μία συσκευή που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για την καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας (ρυθμού-πίεσης), το Χόλντερ, θα μπορούσε να καταργηθεί, αφού το ύφασμα μόνο του έχει την ιδιότητα να ελέγχει και να καταγράφει, δηλαδή όλα όσα κάνει σήμερα το μηχάνημα, και παράλληλα να αποστέλλει τα αποτελέσματα με e-mail στον γιατρό.
Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά ενδύματα θα μπορούν να ανιχνεύουν και να παρακολουθούν συγκεκριμένους βιολογικούς δείκτες χωρίς εξέταση αίματος. Μάλιστα, το ψηφιακό ύφασμα έχει την ιδιότητα να διαφυλάσσει στη μνήμη του καταγραφή 115 ημερών.
Τα δεδομένα μπορούν να αναγνωστούν και να επανεγγραφούν στο υλικό με ταχύτητα 60 μικροδευτερολέπτων, δηλαδή 60 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, όταν για να μεταφέρουμε ένα αρχείο από έναν υπολογιστή σε ένα «φλασάκι» μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο από ένα λεπτό.
Οι τεχνικοί περιορισμοί που οι επιστήμονες καλούνται τώρα να επιλύσουν είναι να δημιουργήσουν και να τοποθετήσουν μία άφθαρτη κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Επιπλέον, το σύστημα πρέπει να διαθέτει συσκευή τροφοδοσίας ενέργειας, να έχει δηλαδή ένα είδος μπαταρίας, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί από την επιστημονική ομάδα εάν χτυπήσει κάποιος και διασπαστούν κάποιες ίνες εάν θα χαθούν όλα όσα είχαν καταγραφεί. Εάν κάποιος εκτεθεί σε δυνατό ήλιο και το ηλεκτρονικό γιλέκο του «ανάψει» (τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας), τι θα γίνει; Ολα αυτά, υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα επιλυθούν στο κοντινό μέλλον.
Η εφεύρεση του νέου προϊόντος έγινε από το τμήμα νανοτεχνολογίας Ames Research Center της NASA στην Καλιφόρνια και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής.
Επιμέλεια: Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος-ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
1-10-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: