Εκρηκτικό κοκτέιλ, με την ανεργία να αυξάνει στο 18,4% το 2012, τις κοινωνικές δαπάνες να απειλούνται και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων να τίθεται υπό αμφισβήτηση συνθέτουν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.
Τα δεδομένα, τα οποία εξετάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, διευρύνουν περαιτέρω την ανησυχία που κυριαρχεί εδώ και ενάμιση χρόνο στο ελληνικό προσκήνιο.
Την ώρα που η επίσημη ανεργία αυξάνει δραματικά και οι άνεργοι είναι πιθανόν να ξεπεράσουν το 1.000.000, η κυβέρνηση εντοπίζει την πηγή του κακού στα ασφαλιστικά ταμεία και τις κοινωνικές παροχές, παρ' ότι διαπιστώνει ότι η αδράνεια των φορολογικών εσόδων οφείλεται και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα αναζητεί διέξοδο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς διαπιστώνεται ότι οι φιλόδοξοι στόχοι δεν μπορεί να επιτευχθούν εναποθέτοντας τις ελπίδες της στο PSI.
Τα νεότερα στοιχεία οδηγούν σε τρεις διαπιστώσεις:
1 Η ανεργία ως ποσοστό του ενεργού πληθυσμού και σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat θα φτάσει στο 18,4% το επόμενο έτος από 16,6% φέτος. Τα στοιχεία αυτά προσεγγίζουν περισσότερο τις διαπιστώσεις του ΔΝΤ, παρά εκείνες που καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή και βάσει του οποίου η ανεργία θα ανέλθει στο 15,4% φέτος και στο 17,1% το 2012. Τα νεότερα στοιχεία, που διατυπώνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη, οδηγούν τον αριθμό των ανέργων σε πάνω από 1.000.000.
2 Η αύξηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων καταγράφονται ως βασική αιτία της αύξησης των κοινωνικών δαπανών από τον κ. Σαχινίδη, ο οποίος καταγράφει τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ), τα οποία συγκεντρώνουν το 83% της αύξησης αυτής.
Τα τέσσερα ταμεία επιχορηγούνται φέτος με 10,32 δισ. ευρώ και του χρόνου με 7,32 δισ. ευρώ, με το σύνολο των επιχορηγήσεων να ανέρχεται σε 14,86 δισ. και 13,40 δισ. αντίστοιχα.
Κάνουν λόγο για εξάρτηση των Ταμείων από τον προϋπολογισμό, καθώς οι επιχορηγήσεις καλύπτουν το 33% των δαπανών τους έναντι 14% το 2001.
Οι επιχορηγήσεις των Ταμείων αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής αύξησης των δαπανών ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας, καθώς από το 2,1% του ΑΕΠ το 2001 έχουν ανέλθει στο 5,4% φέτος.
Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία από το 3% το 2001 ανέρχονται στο 7,9% του ΑΕΠ το 2011 και αντιπροσωπεύουν το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού. Πρόκειται για την ασφάλιση, την περίθαλψη, την κοινωνική προστασία, τις αποδοχές και τις συντάξεις. Είναι οι τομείς τους οποίους εντοπίζει η κυβέρνηση ως «πηγή του κακού» και κατ' ουσία τους φωτογραφίζει για νέες περικοπές.
Την ίδια στιγμή βέβαια εντοπίζουν ότι η υστέρηση των εσόδων οφείλεται σε δύο λόγους: στη μείωση των άμεσων φόρων και των εισφορών στο 8% και 10% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπουν ότι τα έσοδα από εισφορές θα παραμείνουν στο 10% του ΑΕΠ και των άμεσων φόρων θα αυξηθούν στο 9%.
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ είναι αυτό που προκαλεί τη μείωση των άμεσων φόρων και από την άλλη το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, πέραν της περικοπής των κοινωνικών παροχών, προκαλεί τη μείωση των εισφορών.
Ιδιωτικοποιήσεις και PSI
3 Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν φαίνεται να βγαίνει και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, όπως της μετάθεσης μέχρι το 2020 του στόχου των 50 δισ. ευρώ, θέτοντας όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αμφιβάλλουν αν το 2012 θα εκδηλωθεί πρόθεση αγοράς των 14 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τις οποίες αναμένουν έσοδα 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 3,3 δισ. ευρώ έχουν υπολογιστεί να εισπραχτούν το πρώτο τρίμηνο.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου