Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2011

ΚΟΣΟΒΟ: 25 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΕΡΒΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ


Τουλάχιστον 25 στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης του Κοσόβου (KFOR) και περίπου 100 Σέρβοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων χθες και σήμερα τα χαράματα στο βόρειο Κόσοβο, σύμφωνα με νατοϊκές και σερβικές πηγές.


Πρόκειται για τα πιο εκτεταμένα και σοβαρά επεισόδια που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ της διεθνούς δύναμης και Σέρβων διαδηλωτών.


Ο αριθμός των τραυματιών στις τάξεις του ΝΑΤΟ έφτασε τους 25, σύμφωνα με εκπρόσωπο της διεθνούς δύναμης. Δύο Γερμανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από Σέρβους με ελαφρύ οπλισμό σήμερα, νωρίς το πρωί. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως «δεν τραυματίστηκαν θανάσιμα». Επίσης, οχτώ Αυστριακοί τραυματίστηκαν χθες το απόγευμα.


Στο Βελιγράδι, ο Σέρβος υπουργός για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι ο αριθμός των Σέρβων τραυματιών από τις συγκρούσεις φτάνει τους 100, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Β92. Ο Μπογκντάνοβιτς εξέφρασε την ανησυχία του για «μια ενδεχόμενη νέα έκρηξη βίας».


Η KFOR κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά και μολότοφ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα καταφύγει σε «κάθε μέσο» για ν’ αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί, σε μια επιχείρηση της KFOR να ελευθερώσει μια οδική αρτηρία από σερβικά οδοφράγματα κοντά στο Ζούπσε. Η KFOR έκανε χρήση χημικών και κανονιών νερού για να διαλύσει τους 400 ως 500 Σέρβους διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που κάλυπτε τα γεγονότα.


Στη συνέχεια, οι Σέρβοι έστησαν καινούριο οδόφραγμα, σε κοντινή απόσταση. Η KFOR και η ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο (Eulex), ζήτησαν επανειλημμένα από τους Σέρβους να μην υψώνουν οδοφράγματα, ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, εκείνοι όμως αρνούνται, καθώς διαμαρτύρονται κατά των πρωτοβουλιών των αρχών του Κοσόβου.


Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να προσφύγουν στο διάλογο και όχι στη βία.


Η κυβέρνηση του Κοσόβου από την πλευρά της, καταδίκασε την επίθεση κατά των στρατιωτών της KFOR και ζήτησε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.


ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: