Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

ΚΟΒΟΥΝ 9% ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.. Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!


Φέτος δεν έφθασαν στο ΙΚΑ τα 3,7 δισ. από τον προϋπολογισμό και αναζητεί άλλα 440 εκατ. για το Δώρο Χριστουγέννων. Του χρόνου καλείται να τα βγάλει πέρα με 2,15 δισ. και με μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων (μαζικές συνταξιοδοτήσεις, άνεργοι που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, εργασιακή εφεδρεία κ.ά.).
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να «για πρώτη φορά μην είναι εικονικός», σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αλλά είναι ακόμη πιο σκληρός για τους συνταξιούχους. Οι οποίοι, μαζί με τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους στα Ταμεία, καλούνται να πληρώσουν με εννέα τρόπους την προσαρμογή. Και η κρατική χρηματοδότηση το νέο χρόνο θα μειωθεί κατά... 9%.



Πιο μεγάλη θα είναι η περικοπή της κρατικής ενίσχυσης προς το ΙΚΑ (μείον 41,6%), τον ΟΓΑ (-23,5%) και ακολουθεί το ΝΑΤ (-11,5%), ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και Ταμείο Εμπόρων) με μείωση 10,6% κ.ά.


Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο εξοικονομεί άνω του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρεται σε 3,5 δισ. ευρώ. Κοντολογίς, οι συνταξιούχοι πλήρωσαν πέρυσι και φέτος προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα και τώρα ξαναπληρώνουν για να προκληθούν πρωτογενή (δηλαδή πέραν των τόκων) πλεονάσματα.


Ομως, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δικαιούχοι-αποταμιευτές θα χάσουν και από το PSI (το «κούρεμα» δηλαδή του δημόσιου χρέους). Μέσω του οποίου θα απολέσουν περιουσία άνω των 12 δισ. ευρώ. Και ακριβώς αυτό το «κούρεμα» της περιουσίας των Ταμείων, η οποία υπολογίζεται στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, είναι που μειώνει το όφελος (στο πρωτογενές πλεόνασμα) του 2012 (για πρώτη φορά πλεόνασμα μετά από πολλά χρονια). Χωρίς το PSI το πρωτογενές πλεόνασμα αναφέρεται στα 3.479 εκατ. ευρώ και με το «κούρεμα» του χρέους κατά 50% στα 2.423 εκατ. ευρώ.


Κόβουν 264 εκατ. από ΟΑΕΔ


Οι δαπάνες των Ταμείων εμφανίζονται μειωμένες τόσο από την περικοπή των συντάξεων όσο και από τη μείωση των μισθών των υπαλλήλων και τον έλεγχο της υγειονομικής δαπάνης. Ωστόσο, η ανεργία και η μείωση των μισθών θα οδηγήσει και σε μείωση των εσόδων (ασφαλιστικών εισφορών) των Ταμείων και θα αυξήσει τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας.


Παρά ταύτα, από τον ΟΑΕΔ θα κοπούν 264 εκατ. ευρώ, θα πάρει δηλαδή λιγότερα κατά 34,6% εν σχέσει με φέτος. Την ίδια στιγμή που η ύφεση βαθαίνει (μείον 2,8% το 2012 για τέταρτη συνεχή χρονιά με αρνητικό πρόσημο οι ρυθμοί ανάπτυξης). Επίσης, αν και δεν φαίνεται στον κρατικό προϋπλογισμό (σ.σ. αλλά στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων που θα ακολουθήσουν), μειωμένα αναμένεται να είναι τα έσοδα και από τις εισφορές των Ταμείων (ίδια έσοδα). Πόσω μάλλον όταν στο ΙΚΑ φέτος, και λόγω της ύφεσης, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 16,5%.


Οι 9 τρόποι μείωσης δαπανών


Αναφορικά με τους τρόπους μέσω των οποίων θα μειωθούν οι δαπάνες των Ταμείων, στον προϋπολογισμό αναφέρονται:


1Μείωση των δαπανών για αμοιβές προσωπικού λόγω της καθιέρωσης του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου και της εργασιακής εφεδρείας.


2Περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης μετά τη μείωση των ποσών των συντάξεων πάνω από 1.200 ευρώ κατά 20% ή 40% για ποσά συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ και για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών.


3Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης θα προκύψει και για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑΜ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΜΤΠΥ.


4Από την αναμόρφωση των αναπηρικών συντάξεων μέσω του Κέντρου Ελέγχου Αναπηρίας και την καθιέρωση νέων κριτηρίων χορήγησης αναπηρικών συντάξεων θα υπάρξουν και νέες περικοπές.


5Θα περιοριστούν οι δαπάνες υγείας με την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την ένταξη των κλάδων υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ σ' αυτό.



6Την εφαρμογής του Ενιαίου Κανονισμού Υγείας για όλους τους φορείς και κλάδους (περιορισμός ύψους κάλυψης για τους ασφαλισμένους).


7Την υπογραφή ενιαίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών υγείας με το σύνολο των παρόχων υγείας.


8Περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία θα επέλθει από την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την παρακολούθηση των συνταγών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Και


9Την καθιέρωση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, υποχρεωτική για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: