Κυριακή, Νοεμβρίου 27, 2011

ΑΕΙ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ


Νέο σκηνικό σύγκρουσης με το υπουργείο διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια. Αφορμή είναι οι επικείμενες εκλογές των μελών των νέων διοικητικών συμβουλίων. Η Αννα Διαμαντοπούλου, αντί να χτίζει γέφυρες, συνεχίζει να «απειλεί» ότι όποια ιδρύματα δεν κάνουν εκλογές ώς το τέλος Ιανουαρίου, δεν θα έχουν χρηματοδότηση.Αυτή η νέα προειδοποίηση έριξε λάδι στη φωτιά η οποία ούτως ή άλλως σιγοκαίει στα ιδρύματα, τα οποία απειλούνται τώρα και με... πτώχευση, αφού βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Ορισμένα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, αντιμετωπίζουν ακόμη και τον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας τους, γιατί απλούστατα δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν πετρέλαιο!



Η πρωταρχική όμως αιτία της σύγκρουσης παραμένει η εφαρμογή του νέου νόμου, εναντίον του οποίου τα πανεπιστήμια καταθέτουν προσφυγή στα δικαστήρια μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου.


Αφορμή για τη νέα αναταραχή ήταν η απόφαση της υπουργού να ορίσει εκείνη τις πενταμελείς επιτροπές που θα δρομολογήσουν τις εκλογές των μελών των νέων συμβουλίων διοίκησης. Και το έκανε αυτό ακόμη και σε πανεπιστήμια που είχαν «υπακούσει» και είχαν εκδώσει τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.


Αυτό έγινε, για παράδειγμα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), με αποτέλεσμα ο πρύτανης του, Κ. Γάτσιος, να αναγκαστεί να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό Παιδείας, την οποία κοινοποίησε και στα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, επικρίνοντας τις ενέργειες της:


«Η παράκαμψη των πανεπιστημιακών οργάνων θέτει, κατά τη γνώμη μου, θέμα ακαδημαϊκής τάξης, ανεξαρτήτως των τυχόν νομικών συνεπειών της έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης από το Υπουργείο ενόσω είχε ασκηθεί πρωτογενώς και προσηκόντως η προβλεπόμενη νομοθετικά αρμοδιότητα του Πρύτανη. Για τον λόγο αυτό, ζήτησα με επιστολή μου να ενημερωθώ εκ μέρους της Υπουργού για το θέμα αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ο Τρ. Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλώντας στην «Κ.Ε.» επισήμανε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι άκρως αρνητική. «Είναι μάλιστα προσβολή για τα πανεπιστήμια. Βλέπετε για το υπουργείο δεν υπάρχουν πρυτανείες. Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στέκεται αρνητικά απέναντι στις αλλαγές του νέου νόμου».


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κ. Ζώρας σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του διαπιστώνει ότι «πρώτη φορά μετά το σωτήριον έτος 1974 λειτουργούν στα δημόσια πανεπιστήμια όργανα διορισμένα από τον υπουργό Παιδείας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και κομματικής προέλευσης».


Ο σύλλογος καθηγητών του ίδιου πανεπιστημίου θεωρεί «θεσμική εκτροπή» την διορισμένη 5μελή επιτροπή που προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών μόνο με την υπογραφή του προέδρου της. Οι καθηγητές ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία για να προασπίσουν έτσι το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου.


Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης Κ. Ρέμελης επισημαίνει τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων, με την περικοπή των πιστώσεων, και προσθέτει:


«Αντί να επιδοθούμε σε έναν αγώνα βελτίωσης του ελληνικού πανεπιστημίου, επιδιδόμαστε σ' έναν αγώνα δρόμου για την εκλογή των νέων οργάνων, σε πείσμα των αδιαμφισβήτητων πρακτικών δυσχερειών που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου νόμου.


Μπροστά στην τραγική συγκυρία που βιώνουμε ως χώρα και ως κοινωνία, είναι αδιανόητο μια σοβαρή κοινωνική κοινότητα, όπως είναι η πανεπιστημιακή, να ασχολείται με τον τρόπο αντικατάστασης των εκλεγμένων διοικήσεων και με την παρείσφρηση σε αυτά ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει το χρεοκοπημένο πολιτικο-κομματικό σύστημα, και μάλιστα αυτό το κριτήριο προβλέπει ο νόμος με τροπολογία της τελευταίας στιγμής».


Ως γνωστόν με τροπολογία της τελευταίας στιγμής το υπουργείο αποφάσισε τη συμμετοχή στα συμβούλια και πολιτικών.


Είναι φανερό, λένε οι καθηγητές, ότι και όσα πανεπιστήμια στήσουν κάλπες, το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει η διαδικασία. Αλλωστε τα τελευταία περιστατικά βίας μέσα στα ιδρύματα με τις συμπλοκές μελών φοιτητικών παρατάξεων έχουν ως αντικείμενο και την εφαρμογή του νόμου, εναντίον του οποίου είναι βέβαιον πως θα αναλάβουν πρωτοβουλίες οι ίδιοι οι φοιτητές.


Ελπίδες για εκτόνωση της έντασης μεταξύ υπουργείου-πανεπιστημίων διατηρεί η Αννα Διαμαντοπούλου, με την τοποθέτηση ενός πανεπιστημιακού, του Κ. Αρβανιτόπουλου, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού που αναλαμβάνει πλέον την «καυτή πατάτα» της υλοποίησης του νόμου, στον οποίο συναίνεσε και η Ν.Δ. στη Βουλή.


Από την άλλη, στον αέρα βρίσκονται τα νέα μέτρα για τα λύκεια, και κυρίως το νέο εξεταστικό σύστημα, που επρόκειτο να ανακοινωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.


Το νέο σύστημα αφορά τους μαθητές που τώρα πηγαίνουν στην πρώτη τάξη λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις το σχολικό έτος 2013-14.


Η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα λύκεια στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ για το νέο σύστημα πανελληνίων εξετάσεων το... παρέπεμψε στο 2012.


Ομως τα νέα μέτρα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από φέτος στην πρώτη τάξη λυκείου. Το σημαντικότερο ήταν η καθιέρωση της συνθετικής-ερευνητικής εργασίας των μαθητών (project). Οπως λένε όμως οι καθηγητές δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη , καθώς οι περισσότεροι από εκείνους που ανέλαβαν το νέο αυτό μάθημα δεν έχουν επαρκή επιμόρφωση.
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: