Παρασκευή, Νοεμβρίου 25, 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ» ΕΚΛΟΓΕΣ...


Να προχωρήσει στην εκλογική διαδικασία τη Δευτέρα και να διαθέσει στρατιωτικές δυνάμεις κατά βούληση για να περιφρουρήσουν εκλογικά κέντρα και κάλπες είναι αποφασισμένη η χούντα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, έχοντας συμμάχους στο πλευρό της τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που προσδοκούν ευνοϊκά αποτελέσματα κατά τον πρώτο γύρο των πρώτων βουλευτικών εκλογών στη μετά Μουμπάρακ εποχή.
Ομως, εδώ και μία εβδομάδα τώρα, η εξελισσόμενη «δεύτερη επανάσταση» στη χώρα έχει εγκαταστήσει χιλιάδες Αιγύπτιους πολίτες στην πλατεία Ταχρίρ, διακηρύσσοντας την πρόθεσή τους να μη φύγουν από εκεί αν δεν φύγει πρώτα η στρατιωτική χούντα. Οπως τις μέρες ακριβώς πριν από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, η πλατεία γίνεται τόπος και σύμβολο εξέγερσης και μαζικών διεκδικήσεων. Και διαμαρτυρίας για τους 38 νεκρούς (και τους πάνω από 3.000 υπολογιζόμενους τραυματίες) που κόστισε σε όλη τη χώρα αυτή η δεύτερη επανάσταση. «Εκείνος φεύγει, εμείς όχι», γράφει ένα μεγάλο πανό στην πλατεία για τον επικεφαλής του Συμβουλίου, στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.

Συρμάτινος τοίχος

Ο στρατός, που έχει αναλάβει πλέον μέτρα τάξης στο Κάιρο, σήκωσε τοίχο από συρματόπλεγμα στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ και στους γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών δρόμους, για να προστατέψει το κτήριο από την μήνιν των εξεγερμένων της Ταχρίρ. Νωρίτερα χθες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ ελ Εσάουι είχε προτείνει την αναβολή των εκλογών, επικαλούμενος αδυναμία προστασίας της όλης εκλογικής διαδικασίας από την αστυνομία. Ηδη εκπρόσωποι αρκετών πολιτικών σχηματισμών (περί τους 40 συνολικά αναμετρώνται) είχαν με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ της χώρας ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών κατά 15 μέρες. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -που ελπίζουν ότι θα τις κερδίσουν- επέμεναν στη διενέργειά τους, αντιπαρερχόμενοι τη δυσπιστία των διαδηλωτών (ανάμεσα στους οποίους και υποστηρικτές τους) ως προς κατά πόσο η στρατιωτική χούντα θα επιτρέψει οι εκλογές να είναι ελεύθερες και διαφανείς και θα παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς.

«Συγγνώμη» από τη χούντα

«Δεν θα καθυστερήσουμε τις εκλογές. Αυτή είναι η τελευταία λέξη», είπε ο στρατηγός Μαμντούχ Σαχίν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας, κατά τα άλλα, επανέλαβε και προφορικά τη «συγγνώμη» για τους νεκρούς των βίαιων συγκρούσεων που είχε αναρτήσει το Συμβούλιο στη σελίδα του στο Facebook. Η χούντα, μετά την πρόσφατη παραίτηση του προσωρινού πρωθυπουργού Εσάμ Σαράφ, ψάχνοντας επειγόντως για αντικαταστάτη του πριν ανοίξουν οι στρατιωτικά φρουρούμενες κάλπες, βολιδοσκοπώντας πολιτικές προσωπικότητες ευρείας αποδοχής τελικά πέτυχε την αποδοχή για το πόστο του Καμάλ ελ Γκανζούρι, πρώην πρωθυπουργού επί Μουμπάρακ (1996-1999).

Η βία εναντίον δημοσιογράφων, κυρίως γυναικών -που επιπλέον καταγγέλλουν και σεξουαλική κακοποίησή τους- επαναλήφθηκε: Η Καρολίν Σενζ του δικτύου France 3 από ομάδα ανδρών με πολιτικά κοντά στην Ταχρίρ, η Αμερικανοαιγύπτια δημοσιογράφος και συγγραφέας Μόνα Ελταχάουι από ασφαλίτες, κατά τη 12άωρη κράτησή της στο υπουργείο Εσωτερικών. Μία ακόμα Αμερικανοαιγύπτια, η ντοκιμαντερίστρια Τζιχάν Νουτζέιμ, ακόμα κρατείται.

(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera, cnn.com,guardian.co.uk, almasryalyoum.com, english.ahram.org.eg)
 - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: