Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

ΗΠΑ- ΚΙΝΑ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ Η ΗΡΕΜΙΑ


Στο Μπαλί συναντήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμπα με τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο, όπου συζητήθηκαν τα σχέδια των ΗΠΑ για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπως και για τα συμφέροντά τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.


Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της ασιατικής συνόδου κορυφής στην Ινδονησία. Ο Τομ Ντονίλον, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι: "το πρωί είχαν μια άτυπη συνάντηση και το επίκεντρο της συνάντησης ήταν οικονομικά θέματα", ενώ συζήτησαν πάνω σε "συγκεκριμένα ζητήματα γύρω από επιχειρηματικές πρακτικές", όπως και για τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τον έλεγχο από την Κίνα της ισοτιμίας του γιουάν και την επιθυμία τους να δουν το Πεκίνο να εντάσσεται πιο αυστηρά στα διεθνή πρότυπα και τους κανόνες.


Σχετικά το ζήτημα της θάλασσας της Νότιας Κίνας, ο Τ. Ντονίλον υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να κάνουν το δικαστή σε εδαφικές διαφορές των χωρών στην περιοχή αυτή, αλλά επιθυμούν τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή αυτή.


"Δεν έχουμε κάποια διεκδίκηση, δεν παίρνουμε πλευρές στις διεκδικήσεις, αλλά ως παγκόσμια ναυτική δύναμη έχουμε συμφέρον να εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες ευρέως", τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ όσν αφορά στην ύπαρξη εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, είπε ότι είναι στο σύνολό τους, "παραγωγικές και εποικοδομητικές". Οι ΗΠΑ, δήλωσε, ήταν "εντελώς άμεσες με την Κίνα όσον αφορά τη στρατηγική" τους και το Πεκίνο κατανοεί ότι η Ουάσινγκτον βλέπει σοβαρά την υποστήριξη μιας πιο ενεργούς παρουσίας στην περιοχή για να βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερότητάς της και της ειρήνης.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: