Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

ΠΑΤΡΑ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Κλονίζεται η ψυχική υγεία όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, πλήττοντας κυρίως ανέργους, φτωχούς και ψυχικά πάσχοντες. Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφεται αύξηση των αυτοκτονιών κυρίως από ανθρώπους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Ψυχική Υγεία και Κρίση. Ο ρόλος του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας» που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Οικογενειών Ψυχικής Υγείας Πάτρας, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης – 14ο Money Show, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».



«Η οικονομική κρίση πλήττει τους ανέργους, τους φτωχούς και τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως έχει αποδειχτεί από την εμπειρία παλαιότερα οικονομικά κραχ παγκοσμίως. Ο περιορισμός των δαπανών για το κοινωνικό κράτος έχει ως επακόλουθο την αύξηση των ασθενών με ψυχικά νοσήματα και με σωματικές ασθένειες», ανέφερε ο ψυχίατρος, διευθυντής του ΕΣΥ, Γιώργος Μανωλέσος, μιλώντας με θέμα «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων».


«Οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά και ατομικά απέναντι στην κρίση. Σε αυτές τις ώρες απαιτείται κοινωνική συνοχή, να είμαστε ενεργείς πολίτες και να αναπροσαρμόσουμε τις αξίες μας. Αν η βασική μας αξία είναι το χρήμα λόγω της οικονομικής κρίσης θα φθάσουμε στην απελπισία, σε αδιέξοδο και στην αυτοκτονία.


Εάν προτάξουμε άλλες αξίες, δεν θα υποφέρουμε στη ζωή μας», προσέθεσε ο κ. Μανωλέσος, φέρνοντας ως παράδειγμα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός εμπόρου επειδή είχε οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα.
Επισήμανε δε την ανάγκη όλοι να πιέσουν προκειμένου να βελτιωθούν οι κρατικές δομές για την καλύτερη περίθαλψη των ψυχικά πασχόντων.


Την αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει τους ψυχικά πάσχοντες επισήμανε στην αρχή της εκδήλωσης η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, Αγγέλου Τριανταφύλλου, προβαίνοντας σε μία συνολική παρουσίαση του έργου του Συλλόγου.


«Ο Σύλλογος έρχεται να καλύψει τα κενά της πολιτείας για να στηρίξουμε τους ψυχικά πάσχοντες. Στόχος μας είναι η ενίσχυση και κοινωνική επανένταξη των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ο αποστιγματισμός της νόσου και η βελτίωση των επιπέδων υπηρεσιών ψυχικής υγείας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Τριανταφύλλου.


Σημείωσε πως έχει αυξηθεί η προσέλευση των χρηστών στο Σύλλογο τα τελευταία χρόνια διότι βρίσκουν ανταπόκριση και βοήθεια. Συγκεκριμένα από τα 30 ιδρυτικά μέλη που ξεκίνησαν το 2003, ανέρχονται σε 359 άτομα εκ των οποίων οι 135 είναι λήπτες υπηρεσιών υγείας, οι 163 είναι φροντιστές και οι υπόλοιποι φίλοι και υποστηριχτές.


Αναφέρθηκε στην έλλειψη χώρων για να αναπτύξουν τις δράσεις τους και στην αναγκαιότητα να εγκριθεί η πρόταση που έχουν υποβάλλει μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία Κέντρου Ημέρας και προστατευμένων διαμερισμάτων, που τόσο ανάγκη τα έχουμε.


Την αναγκαιότητα οργάνωσης και λειτουργίας ενός Γραφείου Ψυχοκοινωνικών Υπηρεσιών στο ΣΟΨΥ Πάτρας αναφέρθηκε ο κοινωνικός λειτουργός και μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΨΥ Πάτρας, Δημήτριος Θεοδωρόπουλος.


Ο Παναγιώτης Μαγκαφάς, κοινωνικός λειτουργός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η κρίση να γίνει ευκαιρία, προτείνοντας τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα δώσουν θέσεις εργασίας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα αναδείξουν μία κοινωνία αλληλεγγύης.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Δημήτρης Κατσικόπουλος, η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας, Δήμητρα Μπάστα Γεωργακοπούλου, ο τέως αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαφειρόπουλος, κ.ά.


 thebest.gr
ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: