Δευτέρα, Νοεμβρίου 21, 2011

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η "ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΚΤ"… Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ


Εντείνονται οι διαμάχες στους κόλπους της ΕΕ για τον χειρισμό της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, τη στιγμή κατά την οποία η ευρωζώνη γνωρίζει ισχυρούς τριγμούς, αναφέρει η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου "De Tijd".
Σε δημοσίευμά της με τίτλο "Διάσταση απόψεων στην Ευρώπη για τον ρόλο της ΕΚΤ", η εφημερίδα αναφέρει ότι η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, αναφορικά με την σκοπιμότητα χρήσης του "μεγάλου πυροσβεστήρα" της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης: από τη μια μεριά, βρίσκονται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, με επικεφαλής τη Γερμανία, οι οποίες δεν επιθυμούν μια ενεργότερη συμμετοχή της ΕΚΤ στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, μέσω της παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στην αγορά, αλλά ούτε βλέπουν με καλό μάτι την έκδοση ευρωομολόγων.



Σύμφωνα με αυτή την άποψη, τυχόν δραστηριοποίηση της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση καταρχάς αντίκειται στο καταστατικό της και τα προβλεπόμενα στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών και όχι η αγορά χρέους αδύναμων χωρών, υπενθυμίζουν οι χώρες που εναντιώνονται στον παρεμβατικό ρόλο της ΕΚΤ. Επιπρόσθετα, συνεχίζει η εφημερίδα, τυχόν τύπωση νέου χρήματος κατά τα πρότυπα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ενδέχεται να προκαλέσει έντονες πληθωριστικές πιέσεις, ξυπνώντας μνήμες μεσοπολέμου στην Γερμανία, όταν η θνησιγενής Δημοκρατία της Βαϊμάρης ταλανιζόταν από τον υψηλό πληθωρισμό, με τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευσή της και την άνοδο στην εξουσία του ναζισμού.


Ένα άλλο επιχείρημα κατά της ενεργότερης ανάμιξης της ΕΚΤ στην κρίση είναι -κατά την εφημερίδα- η αίσθηση ότι με τον τρόπο αυτό θα επιβραβευόταν η κακοδιαχείριση και θα δημιουργούνταν ένα κακό προηγούμενο, καθώς οι πολιτικοί δεν θα είχαν πλέον κανένα κίνητρο για να ασκήσουν μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Τέλος, προσθέτει η εφημερίδα, σε περίπτωση που η ΕΚΤ προχωρούσε στην αγορά ακόμα περισσότερων ομολόγων από προβληματικές χώρες, θα αναλάμβανε μεγάλο ρίσκο σε περίπτωση μείωσης της αξίας των ομολόγων αυτών, καθώς τον τελικό λογαριασμό θα καλούνταν να πληρώσουν - ως μη όφειλαν - οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.


Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες τάσσονται υπέρ μιας μεγαλύτερης εμπλοκής της ΕΚΤ στις προσπάθειες να τιθασευτεί η κρίση, τονίζοντας ότι μόνον εάν η ΕΕ επιστρατεύσει μια "ανεξάντλητη γραμμή πυρός" είναι σε θέση να αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίστανται κίνδυνοι πληθωριστικών πιέσεων, ενώ θεωρούν ότι η απεριόριστη αγορά ομολόγων δεν αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Καταλήγοντας, η εφημερίδα παρατηρεί ότι η κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει ενισχύσει τις θέσεις όσων συνηγορούν υπέρ μιας ενεργότερης ανάμιξης της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ να δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να περάσει τις απόψεις της.
ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: