Πέμπτη, Νοεμβρίου 24, 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: «ΚΑΝΟΝΙΚΑ» Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


Όπως έχει προγραμματιστεί θα αρχίσει η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε μέλος του κυβερνώντος Ανώτατου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τα αιματηρά επεισόδια αυτής της εβδομάδας.
«Δεν θα καθυστερήσουμε τις εκλογές. Αυτή είναι η τελευταία λέξη», είπε ο στρατηγός Μαμντούχ Σαχίν σε συνέντευξη Τύπου.



Ο στρατός επιμένει ότι δεν θα εμποδίσει την μετάβαση της Αιγύπτου στην δημοκρατία, ωστόσο αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που απαιτούν την άμεση μεταφορά της εξουσίας σε πολίτες.


Η «εκεχειρία» που άρχισε τη νύχτα ανάμεσα στις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας από τη μια και τους διαδηλωτές από την άλλη σήμανε την αποκατάσταση της τάξης στο Κάιρο μετά τις ταραχές οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 38 ανθρώπους σε πέντε ημέρες – σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.


Αλλά οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει την πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αιγύπτου, δεσμεύονται ότι θα μείνουν εκεί ωσότου ο στρατός φύγει.


Ο στρατηγός Μοχτάρ αλ Μουλά, αναφερόμενος στην ομιλία του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, επισήμανε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στη νομιμότητα που θέλει ο λαός. Ο πρώτος μας στόχος ήταν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια».


Υπεραμυνόμενος της στάσης του στρατού που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ την 11η Φεβρουαρίου, ο στρατηγός είπε πως «όλοι συμφωνούμε ότι υπήρχε διαφθορά επί σειρά ετών και δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό σε μερικούς μήνες για να υπάρξει σταθερότητα».


«Συγγνώμη» από το στρατό


Νωρίτερα σήμερα, ο αιγυπτιακός στρατός ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τους νεκρούς κατά τις βίαιες συγκρούσεις.Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη σελίδα του στο Facebook, «εκφράζει τη λύπη του και ζητεί βαθιά συγγνώμη για το θάνατο ως μαρτύρων πιστών τέκνων της Αιγύπτου κατά τα πρόσφατα γεγονότα της πλατείας Ταχρίρ».


Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν το Σάββατο στο Κάιρο και σε πολλές άλλες πόλεις, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 35 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στην Πλατεία Ταχρίρ.


Οι δυνάμεις της τάξης κατηγορούνται από ακτιβιστές και γιατρούς ότι βάζουν στόχο τα μάτια των διαδηλωτών πυροβολώντας τους με σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ. Η μαζική χρήση δακρυγόνων θεωρείται επίσης πως ευθύνεται για θανάτους από ασφυξία. Θάνατοι από τραύματα που προκλήθηκαν από πραγματικές σφαίρες έχουν επισημανθεί επίσης από γιατρούς.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα, δεν υπάρχει ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες στο Κάιρο, με τους οποίους διατηρεί επαφή η εκεί ελληνική πρεσβεία.
ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: