Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2011

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ


Xιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των στρατιωτικών που κυβερνούν τη χώρα, παρά την υπόσχεση του στρατού για ταχύτερη μετάβαση στην πολιτική ηγεσία.
Μετά από τέσσερις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων, ο στρατάρχης Χουσεΐν Ταντάουι, σε χθεσινό του διάγγελμα, δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει την εξουσία σε εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τον Ιούλιο του 2012, περίπου έξι μήνες νωρίτερα απ’ό,τι είχε προγραμματιστεί.



Ωστόσο πολλοί Αιγύπτιοι που διαδήλωσαν χθες κατά δεκάδες χιλιάδες και παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ για να εκφράσουν την άρνησή τους στην πρόταση αυτή, λένε ότι δεν πιστεύουν τις δηλώσεις του στρατάρχη, υπουργού Αμυνας επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο ταυτίζουν με τον έκπτωτο πρόεδρο.


«Ο Ταντάουι είναι πιστό αντίγραφο του Μουμπάρακ. Είναι ο Μουμπάρακ με στρατιωτική στολή», όπως είπε ο Αχμεντ Μαμντούχ, ένας 35χρονος λογιστής.


«Μια δεύτερη επανάσταση», είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Αλ Ακμπάρ. «Το πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί είναι η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ του λαού και του στρατού», προειδοποιεί η εφημερίδα.


Το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο είχε παλαιότερα ανακοινώσει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν τα τέλη του 2012 ή το 2013, κάτι που, μαζί με το σχέδιο νέου συντάγματος που προέβλεπε ότι ο στρατός και ο προϋπολογισμός του θα εξαιρούνταν από την επιτήρηση της πολιτικής ηγεσίας, εξόργισε πολλούς Αιγύπτιους, οδηγώντας σε μαζική διαδήλωση στην Ταχρίρ την περασμένη Παρασκευή.


Τα γεγονότα πήραν βίαιη τροπή όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από την πλατεία το Σάββατο. Από τότε, τουλάχιστον 37 άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Ένας ακόμα φέρεται να έχασε σήμερα τη ζωή του σε συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια.


Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο στρατάρχης Ταντάουι είπε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα αρχίσουν κανονικά όπως ήταν προγραμματισμένο στις 28 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι αποδέχτηκε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου που θα αντικατασταθεί από κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: