Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

ΚΑΜΠΑΝΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 39 ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 
Με μια σολομώντεια απόφαση, το Ναυτοδικείο Πειραιά ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη δίκη των 39 ανδρών του Λιμενικού Σώματος, που κατηγορούνταν ότι κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 παραβίασαν τον αντιρατσιστικό νόμο 927/1979, φωνάζοντας συνθήματα, όπως το «Ελληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε γουρούνι Αλβανέ», ή το «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και το ανατριχιαστικό «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ' αυτούς».Η υπόθεση ήρθε στο φως έπειτα από ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη. Ο συντάκτης της «Ε» είχε τραβήξει με το κινητό του τη σκηνή σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο enet.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι τα ρατσιστικά συνθήματα εκφωνούνταν πράγματι από το άγημα των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού, αλλά έκρινε ότι δεν μπορεί να εξειδικεύσει την κατηγορία παρά μόνο σε δύο άνδρες, οι οποίοι φαίνονται καθαρότερα στο βίντεο να εκφωνούν τα συνθήματα. Αυτοί οι δύο καταδικάστηκαν σε 3 μήνες και 15 μέρες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών. Ενα μέλος του Ναυτοδικείου μειοψήφησε, ζητώντας την απαλλαγή όλων λόγω αμφιβολιών.
Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει
την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, θεωρώντας ότι σε ένα πειθαρχημένο και καλά εκπαιδευμένο σώμα είναι αδιανόητο να εκφωνεί ο επικεφαλής ένα σύνθημα και να μην το επαναλάβουν όλοι. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας συνέδεσε την εκφώνηση των συνθημάτων αυτών με το γεγονός ότι τις μέρες εκείνες είχε ψηφιστεί ο ν. 3838/2010 περί ιθαγένειας και υποστήριξε ότι, με τα συνθήματα αυτά, το άγημα του Λιμενικού μετέτρεψε την παρέλαση σε ιδιότυπη διαδήλωση. Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που έκαναν ήταν παράβαση του νόμου, ο πατριωτισμός δεν παρέχει ασυλία».


Επεισοδιακό κλίμα


Η δίκη είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή μέσα σε επεισοδιακό κλίμα, το οποίο είχαν δημιουργήσει έξω από το δικαστήριο, αλλά και μέσα στην αίθουσα του Ναυτοδικείου ομάδες υποστηρικτών των κατηγορουμένων. Ορισμένοι μάλιστα απ' αυτούς φώναζαν παρόμοια συνθήματα και εμφανίζονταν ως απόστρατοι του ίδιου σώματος. Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να διακόψει, όταν κάποιος από το ακροατήριο απείλησε και επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον του εκπροσώπου του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), Παναγιώτη Δημητρά, και του δικηγόρου Θανάση Τάρτη, οι οποίοι παρίσταντο ως πολιτική αγωγή.


Μετά τα επεισόδια αυτά, ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και ο συνήγορος αποσύρθηκαν από τη δίκη με δήλωση που κατέθεσαν στο δικαστήριο, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες μιας δίκαιης δίκης.


Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα συνθήματα αυτά ακούγονταν από κάποιους θεατές της παρέλασης, αλλά το δικαστήριο δεν πείστηκε, ενώ εμφανείς ήταν και οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις τους.


Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν πρώτες δύο αλλοδαπές κυρίες, οι οποίες έχουν αρραβωνιαστεί με μέλη του αγήματος, δείγμα κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι δεν εμφορείται η ομάδα από ρατσιστικά αισθήματα. Πάντως, ένας από τους συνηγόρους δεν παρέλειψε να εκδηλώσει την πεποίθησή του ότι «είμαστε ανώτερη φυλή εμείς οι Ελληνες». Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν και ο υποναύαρχος ε.α. Ι. Θεοφανίδης, ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Β. Πολίτης και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης. Το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του παριστάμενου βουλευτή Πάνου Καμμένου να καταθέσει.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2011

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε διαβαζω καθημερινα,ολα οκ.....
Για το συγκεριμενο θεμα ασε τις κρισεις για την δικαοσυνη....την γνωμη σου κρατησε την για εσενα....δεν αφορα κανενα....και καενας δεν νοιαζεται γι''αυτην.

Καλες γιορτες.

Ανώνυμος είπε...

Ante gamisou re prezakia poy mou egines kai yperaspistis ton skopianon fasiston

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι το Ιλιε Πρεζακοφσκι η το Εγκιν Μεμετ Πρεζακ σου παει καλυτερα......

Ανώνυμος είπε...

Γαμώ το μουνί της μάνας των σκοπιανών φασιστών

evan είπε...

ok,na tous klisoume sti steni tous ratsistes.etsi tha swthoume apo tis dolofonies twn albanwn,ton imperialismo twn skopion kai twn tourkwn.alla meta mi klegese an ksana iparksei kanenas allos "sinostismos"

alexxx είπε...

αρθρο στην σωστη κατευθυνση.
ο ρατσισμος δεν βοηθαει πουθενα.
ασε τα 'προβατα' να φωναζουν.
το σκοπιανο δεν λυθηκε με τις φωνες,παρα δεθηκε.
η δικαιοσυνη θα επρεπε να υπαρχει για ολους.
αλλα εδω,στην χωρα της 'μαγκιας' σημασια εχει το τι λες,οχι το τι κανεις η' το αποτελεσμα που εχεις.

υγ μετα το πασοκ ψηφιστε ΝΔ .
σας παει..

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΚΕΤΑ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΩ Η ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΔΙΜΟΙΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΡΗΘΟΥΝ. ΑΛΙΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΘΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ Η ΑΝΑΡΧΙΚΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε μαγκιτες,ο πρεζας γουσταρει να υπερασπιζεται τους μεταναστες.Εσεις που ειστε ξενοφοβοι και ρατσιστες γιατι δε διαβαζετε κανεναν αλλο και τζαμπα χαλατε τη διαθεση σας?

Δεν μπορω να καταλαβω πως καταφερνει το preza tv και μαζευει τοσο πολλα φασιστοειδη στοιχεια.

Ο σκοπιανος φασιστας ειναι χειροτερος απο τον ελληνα φασιστα?

Ανώνυμος είπε...

Αν ο πρεζας θελει να απαντησει θα απαντησει απο μονος του πιστευω.....
Δεν εχει αναγκη απο ψευτομαγκες πουθεναδες και τιποτες οι οποιοι θα μιλησουν γι''αυτον.

Οι πουθεναδες θα επρεπε να ξερουν οτι η αντιθετη γνωμη ειναι αποδεκτη στις νηφαλιες κοινωνιες....και οτι ο αντιλογος ειναι μεσα στο παιχνιδι.Επισης ο καθενας διαβαζει οτι θελει...οπως βεβαια και οι τιποτες...

Ανώνυμος είπε...

"Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα συνθήματα αυτά ακούγονταν από κάποιους θεατές της παρέλασης"

σε ελευθερη μεταφραση:
"οχι καλε κυριε, δεν τα φωναξαμε εμεις, αλλοι ητανε, εμεις ειμαστε καλα παιδακια, δημοκρατες πατριωτες, ο Μακης ο Σουγιας τα εχει με Ρωσσιδα και ο Τζωνης ο Γκοτζιλας φηψισε συριζα, δεν ειμαστε ρατσισται εμεις, σας παρακαλουμε πιστεψτε μας!"

ρε χεστηδες...

ρε κλασομπανιερες...

σε πεινασμενους προσφυγες κανετε το καμπόσο και στον Εισαγγελεα μπροστα ειστε ΚΟΤΟΥΛΕΣ?

οχι, εμεις δεν περιμεναμε να εχουν τα αρχιδια οι κρατικοδιαιτες αδερφαρες να υπερασπιστουν τις πραξεις τους - οι αλλοι να τα βλεπουν που τις θεωρουν "ηρωες"

αυτοι ρε θα "παρουν την Πολη" που μπροστα σε ενα δικαστηριο, μυξοκλαιγανε σαν ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ?

"ελληνικη λεβεντια" και τ αρχιδια μας κουνιουνται...

"ατρομητα βατραχια" το συντομοτερο ανεκδοτο :ρ