Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2011

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΡΟΛΑ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 5 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ


Ορατός είναι ο κίνδυνος μέσα στο 2012 να δημιουργηθεί από τις εμπορικές επιχειρήσεις το κίνημα «αδυνατώ να πληρώσω» λόγω της οικονομικής ύφεσης και των φορολογικών επιβαρύνσεων. Και την ίδια στιγμή, μία στις πέντε μικρομεσαίες αλλά και το 13,4% των μεγάλων του εμπορίου είναι πολύ πιθανό το νέο έτος να κατεβάσουν τα ρολά...
Ανατριχιαστικά είναι τα ευρήματα της 11ης ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που παρουσιάζεται αύριο το πρωί από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη σε εκδήλωση όπου μεταξύ άλλων έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης κ.ά.

Η έκθεση αφορά την πορεία του ελληνικού εμπορίου για το 2012, τις εκτιμήσεις των μικρομεσαίων (ΟΕ, ΕΕ και Ατομικές Επιχειρήσεις) και των μεγάλων (ΑΕ και ΕΠΕ) για το κλείσιμο τις τρέχουσας χρονιάς, καθώς και τον απολογισμό του 2010.
Η ύφεση, τα λουκέτα, οι απολύσεις, η μείωση των επενδύσεων, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία καταβολής των φόρων, τελών και δόσεων δανείων συνθέτουν την «γκρίζα» εικόνα στον πιο αισιόδοξο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση για το νέο έτος, μία στις τρεις εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ αξιολογεί ως αρκετά ή πολύ πιθανή την περίπτωση αδυναμίας ανταπόκρισης στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Η πιθανότητα ασυνέπειας είναι υψηλότερη στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς η αναλογία είναι μία στις δύο.
Απολύσεις 
Ο εφιάλτης... του λουκέτου δεν λέει να τελειώσει ούτε μέσα στο 2012, με τη μία στις πέντε από τις ΟΕ και ΕΕ να είναι υποψήφιες για κλείσιμο. Στις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) το ποσοστό είναι στο 13,4%. Μεγάλοι και μικροί θα ακολουθήσουν την ίδια «συνταγή» για να γλιτώσουν, δηλαδή μείωση του κόστους λειτουργίας και αύξηση των προσφορών τους. Οι ΑΕ και ΕΠΕ μάλιστα αναμένεται να απολύσουν εργαζομένους. Οι έμποροι θα βαδίσουν το 2012 χωρίς... πυξίδα. Η έκθεση της ΕΣΕΕ δείχνει όξυνση της αβεβαιότητας. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, δεν μπορεί να προβλέψει τα μεγέθη της.
Περισσότερες από μία στις τρεις επιχειρήσεις, είτε μικρομεσαίες είτε μεγάλες, αναμένουν πωλήσεις και κέρδη στο ναδίρ... Οσο για επενδύσεις, ούτε λόγος. Αυτές στο πάγιο κεφάλαιο θα μειωθούν από το 31,5% των ΑΕ και ΕΠΕ και από το 36,5% των ΟΕ, ΕΕ και Ατομικών Επιχειρήσεων.
Η απαισιοδοξία είναι διάχυτη και στο επίπεδο της απασχόλησης. Οι μικροί δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα καθώς πέντε στους 10 λένε ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους.
Το 2010
84,8% κάτω η λειτουργική κερδοφορία
Δραματικά μειωμένες αναμένουν οι επιχειρήσεις να είναι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους για το 2011, ενώ το 2010 η λειτουργική κερδοφορία έπεσε κατά 84,8%.
Η ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου δείχνει για το 2011:
Οι 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και σχεδόν τα δύο τρίτα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους είναι μειωμένες.
Οι τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από νομική μορφή, δήλωσαν επιδείνωση της κερδοφορίας.
Η επενδυτική άπνοια που σημειώθηκε το 2010 εντάθηκε το 2011.
Η απόλυτη πλειονότητα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και πάνω από το 40% των ΑΕ-ΕΠΕ δήλωσαν ότι οι επεν­δύσεις τους μειώθηκαν.
«Μαύρος» είναι και ο οικονομικός απολογισμός για το 2010, καθώς διαπιστώθηκε μεγάλη επιδείνωση σε όλο το εύρος των εμπορικών δραστηριοτήτων με νέα κάμψη των πωλήσεων και ανατροπή της κερδοφορίας.
Πάνω από το 75% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσε πτώση πωλήσεων και κερδών.
Οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,2%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία υπέστη πτώση κατά 84,8%, το δε εμπόριο κατέστη συνολικά ζημιογόνο με συνέπεια το ποσοστό καθαρού κέρδους να διαμορφωθεί σε αρνητικά επίπεδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ


ΠΡΕΖΑ TV
4-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: