Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΣΤΟ 7%


Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε το επιτόκιο της στο 7% από 6,5% που ήταν. Πρόκειται για το δεύτερο μήνα στη σειρά που αυξάνει το επιτόκιο.
Η αύξηση προκάλεσε κριτική από μέρους της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε πως έτσι θα παρεμποδισθεί η ανάπτυξη.



Η Ουγγαρία προσπαθεί να διαπραγματευτεί ένα πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα οι επίσημες συνομιλίες διακόπηκαν λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.


Το κυβερνητικό κόμμα προτείνει έναν νόμο για τον οποίο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Andras Simor, ισχυρίζεται πως ισοδυναμεί με εξαγορά της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ επίσης άσκησε κριτική λέγοντας πως απειλεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ουγγαρία να μην υιοθετήσει τον νόμο.


Η Ουγγαρία ζητά ένα δάνειο 15-20 δις ευρώ από ΔΝΤ-ΕΕ σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να εκδώσει νέα ομόλογα στην αγορά.


Η χώρα έχει εφαρμόσει μία ανορθόδοξη οικονομική πολιτική από τότε που εξελέγη ως πρωθυπουργός ο Viktor Orban τον Απρίλιο του 2010.


Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δημόσιο έλλειμμα και να αποφύγει νέα δάνεια από το ΔΝΤ, η κυβέρνηση μετέφερε τα περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων στο κράτος και επιπλέον έβαλε νέους φόρους στις τράπεζες.


Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον Νοέμβριο η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να υποβαθμιστεί σε επίπεδο ‘σκουπιδιού’ από την Moody's. Το φιορίνι ανατιμήθηκε 1% μετά την αύξηση του επιτοκίου και ενώ από τα μέσα του χρόνου είχε υποτιμηθεί 12% έναντι του ευρώ.


enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: