Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2011

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ


Μειώσεις από 15% έως 35% για συντάξεις άνω των 150 ευρώ απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητεί κατάρτιση νομοσχεδίου έως τις 15 Ιανουαρίου
Μειώσεις από 15% έως 35% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ, ανάλογα με το Ταμείο, απαιτεί η Κομισιόν, η οποία απέστειλε τελεσίγραφο στις ελληνικές αρχές για την ανάγκη κατάρτισης σχετικού νομοσχεδίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα της τρόικας, που ζητεί άμεσα μέτρα με δεδομένο πως η πλειονότητα των επικουρικών φορέων είναι στο «κόκκινο».

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επιμένουν σε νέες μειώσεις από 10% έως 15% στα εφάπαξ βοηθήματα και διαμηνύουν ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, οι περικοπές θα πρέπει να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.
Μάλιστα η Επιτροπή τονίζει ότι υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των εφάπαξ βοηθημάτων που χορηγούνται και των κοινωνικών εισφορών που καταβάλλονται.
Γι' αυτόν τον λόγο τα μέτρα θα πρέπει να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν αμέσως, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που καλείται να πετύχει η χώρα μας σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Στο «μέτωπο» των επικουρικών συντάξεων, το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπει τη δημιουργία ενός επικουρικού ταμείου-«γίγαντα» που θα καλύπτει 3,5 εκατ. άτομα. Στον νέο φορέα θα υπάγονται το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΕΤΑΤ (τραπεζικοί υπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα).
Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων θα κυμαίνεται από 20% έως 45%, ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 14% έως 16%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι συντάξεις θα μειωθούν κατά 25%.
Το σχέδιο
Σημειώνεται πως με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας τα επικουρικά ταμεία μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από τον νέο φορέα.
Ωστόσο, σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους, δηλαδή οφείλουν να εξασφαλίσουν με δικούς τους πόρους τις παροχές. Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να προκύψουν από μία «ευρείας κλίμακας» ενοποίηση των Ταμείων, καθώς και από νέους περιοριστικούς τρόπους υπολογισμού επιδομάτων, βοηθημάτων και κοινωνικών εισφορών. Η επιτροπή σημειώνει, επίσης, ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αναγκαία λόγω των αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν με την αναποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου για πάγωμα των συντάξεων, που κρίθηκε ανεπαρκές και δεν συνέβαλε στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
Επικουρικά ταμεία
Στο «κόκκινο» βρίσκονται 28 φορείς
Στο «κόκκινο» είναι τα επικουρικά ταμεία, καθώς με βάση τις μελέτες μόνο 3 από τους 31 ασφαλιστικούς φορείς φαίνεται να μην παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα μέχρι το 2025. Οι υπόλοιποι φορείς επικουρικής ασφάλισης θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας τα επόμενα 15 χρόνια.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή το έλλειμμα ανέρχεται στα 900 εκατομμύρια ευρώ και ήδη υπάρχουν επικουρικά ταμεία που έχουν χάσει τη μάχη με τα ελλείμματα. Για παράδειγμα το ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ) έχει έλλειμμα 319 εκατομμύρια ευρώ και η «μαύρη τρύπα» αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια.
Πάντως υπάρχουν και επικουρικά ταμεία που «διασώζονται» από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις. Συγκεκριμένα τα ταμεία των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση (ΤΕΑΠΟΚΑ), των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) και του προσωπικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ) βρίσκονται -με βάση τις μελέτες- σε «ταμειακή ισορροπία».
Από τις μειώσεις της νέας χρονιάς αναμένεται επίσης να εξαιρεθούν άλλα πέντε Ταμεία: το επικουρικό των ΕΛ.ΤΑ., το Κεφάλαιο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών, το επικουρικό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου) και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Σημειώνεται πως οι όποιες μειώσεις περάσουν στις επικουρικές συντάξεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν τους νέους ασφαλισμένους. Για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 το ποσοστό αναπλήρωσης είναι ενιαίο ανεξαρτήτως Ταμείου και διαμορφώνεται στο 20% του συντάξιμου μισθού.
Β. Δεμίρης - Κ. Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: