Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2011

ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ…ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ


«Δύσκολα» αναμένεται να βάλει η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να εκταμιευτεί η δόση «μαμούθ» των 89 δισ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Μέχρι την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταλήξει στη διαπραγματευτική της γραμμή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας μεταξύ των άλλων θα ζητήσουν να περιληφθούν στο νέο μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύσει τη σύμβαση:
μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και με απολύσεις αν δεν «τρέξει» το μέτρο της μισθωτής εφεδρείας,
κλείσιμο «περιττών» δημόσιων φορέων,
περικοπές αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια,
«ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων.
μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Επίσης θα επιμείνουν στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν κολλήσει (άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), αλλά και στη δημοσιονομική προσαρμογή του 2012, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να καλυφθούν οι αποκλίσεις του τρέχοντος έτους που μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ξεπερνούσαν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Οπως γίνεται αντιληπτό, οι διαπραγματεύσεις θα είναι... επίπονες λόγω και του ύψους του πακέτου της νέας χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.
Και όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η «διαπραγμάτευση είναι τώρα», με το σκεπτικό ότι, αφού ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη σύμβαση και το μνημόνιο, δεν θα υπάρχουν περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.
Εξάλλου τα κλιμάκια της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 και τον... απολογισμό του 2011 και θα είναι σε θέση να προτείνουν το ακριβές ύψος της επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία θα καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.
Ο Ιανουάριος είναι μήνας-φωτιά αφού το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να αντλήσει καθαρά έσοδα ύψους 5,39 δισ. ευρώ, στόχος ιδιαίτερα δύσκολος αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος οι μηνιαίες εισπράξεις του Δημοσίου δεν ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 3,9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, στο ποσό των 5,39 δισ. ευρώ που θα πρέπει να μπει στα ταμεία του Δημοσίου τον επόμενο μήνα δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα που θα εισπραχθούν από το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αφού θα «μετρήσουν» στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 αλλά και όσα έσοδα (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΤΑΚ 2009) βεβαιωθούν μέχρι και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, τα οποία αν και θα εισπραχθούν στο πρώτο δίμηνο του 2012 θα υπολογιστούν στα έσοδα του 2011.
Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι δαπάνες του Ιανουαρίου που φτάνουν σε 9,95 δισ. ευρώ λόγω τόκων. Ειδικότερα, οι πληρωμές τόκων τον πρώτο μήνα του 2012 ανέρχονται σε 5,15 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες στόχος του υπουργείου, είναι να μην ξεπεράσουν τον Ιανουάριο το ποσό των 4,31 δισ. ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης-ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: