Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2011

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ


Οι πρόσφατες εξελίξεις από την Ιταλία, παρ' όλο που ήταν ελπιδοφόρες, έχουν αποδειχθεί γεγονότα που δίνουν φρούδες ελπίδες.
Η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μπελάδες. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος είναι στο 120% του AEΠ και ακόμη και μετά την αφαίρεση των ενδοκυβερνητικών υποχρεώσεων είναι στο 100%.



Οι αναφορές που έρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη είναι παράλογες. Οι αγορές είναι ενθουσιασμένες από τα σχετικά νέα ότι η Γερμανία, η Γαλλία και οι Βρυξέλλες σφυρηλατούν ένα νέο σχέδιο πακέτου διάσωσης. Αλλά κοιτάξτε τις λεπτομέρειες! Σύμφωνα με τις προτάσεις του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Eνωση θα βοηθήσει να ασφαλίσει τα χρέη των χωρών που βρίσκονται σε δημοσιονομική κρίση, αλλά ως αντάλλαγμα θα ασκηθεί βέτο εξουσίας επί των προϋπολογισμών των εν λόγω χωρών. Η ιδέα αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει για παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα σε έναν λογικά σκεπτόμενο νου. Τι πιθανότητες άραγε υπάρχουν να αποδεχτούν οι Eλληνες ή οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες;


Η μόνη πολιτικά εφικτή διέξοδος από την ευρωπαϊκή κρίση είναι να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανές τύπωσης νέου χρήματος. Αυτό σημαίνει για τη Γερμανία είτε να αφήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τυπώσει περισσότερα ευρώ είτε να αφήσει χώρες σαν την Ελλάδα να εγκαταλείψουν πρόωρα το ευρώ, ώστε να μπορέσουν να εκτυπώσουν το δικό τους νόμισμα. Αλλά μέχρι στιγμής, αυτές οι κινήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.


Η αγορά του real estate της Κίνας φαίνεται δυσοίωνη. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα –που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την γιγαντιαία έκρηξη στέγασης– έχει βοηθήσει στο να συγκρατήσει την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία από το να καταρρεύσει εντελώς. Τώρα που οι τιμές των κινεζικών ακινήτων πέφτουν, ο ΟΟΣΑ έχει προειδοποιήσει ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.


Ο καταναλωτής στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι "πεσμένος". Οι επενδυτές που έζησαν τις χαοτικές σκηνές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ("Black Friday"), κάθε άλλο παρά νιώθουν κολακευμένοι για τη χώρα τους. Το Bloomberg μετέδωσε ότι μια γυναίκα, 12 εβδομάδων έγκυος, κατασκήνωσε έξω στο τσουχτερό κρύο για να κάνει ένα καλό deal ώστε να αγοράσει μια τηλεόραση με επίπεδη οθόνη.


Η αλήθεια είναι ότι τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών σε αυτή τη χώρα έχουν μειωθεί κατά μόλις 4,5% από το ύψος-ρεκόρ της φούσκας όπου βρίσκονταν λίγα χρόνια πριν. Εξακολουθούν να είναι 20% υψηλότερα από ό,τι ήταν μόλις το 2005 και δύο φορές από το 1999.


Στην Αμερική εκατομμύρια άνθρωποι είναι ακόμα άνεργοι. Η κατάσταση της ανεργίας είναι πάρα πολύ χειρότερη από ό,τι η κυβέρνηση ισχυρίζεται. Ξεχάστε το επίσημο ποσοστό ανεργίας του 9%. Είναι χωρίς νόημα. Ακόμη και το λεγόμενο ποσοστό υποαπασχόλησης δεν λέει όλη την αλήθεια. Σκεφτείτε το ως εξής: Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανδρών ηλικίας 25 έως 54 που είναι άνεργοι είναι επίσημα 4.200.000. Η πραγματικότητα; Στα "ψιλά γράμματα" των σημειώσεων της υπηρεσίας για την απασχόληση αναφέρεται ότι από τα 61,6 εκατομμύρια ανδρών στην Αμερική ηλικίας 25 έως 54, μόνο τα 46,7 εκατομμύρια βρίσκονται σε πλήρη απασχόληση. Αυτό αφήνει έξω 14.000.000 άνδρες. Aκόμη 3.700.000 θέσεις εργασίας τελούν υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και 7.000.000 δεν λογίζονται καθόλου.


Οι οικονομικές προοπτικές είναι ζοφερές. Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια δανεισμού σε μεγάλο βαθμό από το μέλλον για να προσπαθήσουν να τονώσουν την τωρινή οικονομική τους ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα τελευταία τρία χρόνια το ακαθάριστο χρέος των προηγμένων οικονομιών έχει αυξηθεί συνολικά από το 80% έως και το 100% του συνολικού ΑΕΠ τους.


Πηγή: MarketWatch 


ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: