Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2011

ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Η πιο μαζική απεργία στο βρετανικό δημόσιο τομέα εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες είναι πια γεγονός, ένδειξη της αναπόφευκτης λαϊκής αντίδρασης και στη γηραιά Αλβιόνα ενάντια στην πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον. 



Η συμμετοχή στην απεργία κρίνεται απολύτως ικανοποιητική από τα συνδικάτα που εκπροσωπούσαν συνολικά 2 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση από την άλλη εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι η διατάραξη της ομαλότητας στη χώρα δεν ήταν τελικά όσο μεγάλη αναμενόταν. 


Τουλάχιστον το 60% των σχολείων έμειναν κλειστά και ακόμα ένα 30% αυτών λειτούργησαν με προβλήματα - νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, δήμοι και πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν, ενώ τελικά η απεργία των ελεγκτών διαβατηρίων στα αεροδρόμια δεν προκάλεσε τελικά τα υπερβολικά προβλήματα που φοβόταν η κυβέρνηση. Συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί κατέβηκαν στους δρόμους σε συνολικά χίλιες διαδηλώσεις, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις. 


Η βασική διαδήλωση έγινε στο Λονδίνο, χωρίς έκτροπα, με μια μικρή εστία έντασης σε γραφεία κοντά στο Πικαντίλι τα οποία κατελήφθησαν προσωρινά από μέλη του κινήματος «Κατάληψη στο Λονδίνο». 


Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών, η απεργία δεν ήταν ίσως παρά μόνο μία πρώτη δοκιμασία δυνάμεων των εργαζομένων εναντίον της κυβερνητικής απόφασης για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αν η κυβέρνηση επιμείνει, οι απεργίες ίσως γίνουν πιο συχνές. Ο πρωθυπουργός Κάμερον πάντως έκανε λόγο για άσκοπες κινητοποιήσεις από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, κάτι το οποίο διαψεύδουν τα συνδικάτα. 


Η διαφωνία επικεντρώνεται στις ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα του δημοσίου. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν μία ημέρα πριν την απεργία είχε ανακοινώσει την επίσπευση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά μία δεκαετία. Η αλλαγή από τα 66 στα 67 έτη θα ισχύσει από το 2026 αντί για το 2036. Επίσης, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρόταση να αυξηθούν οι δικές τους εισφορές έναντι της σύνταξής τους κατά 3,2%, καθώς και ο καθορισμός του τελικού ποσού με βάση το μέσο όρο των απολαβών κατά το σύνολο της σταδιοδρομίας τους αντί για τη σύνδεση της σύνταξης με τον τελικό μισθό. 


Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι νέο σύστημα είναι πιο δίκαιο, ότι θα ωφελήσει τους πιο χαμηλοσυνταξιούχους του δημοσίου και ότι θα κλείσει λίγο την ψαλίδα με τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι κατά μέσο όρο οι συντάξεις του δημοσίου δεν είναι τόσο υψηλότερες από του ιδιωτικού τομέα όσο ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως υποστηρίζουν οι απεργοί, οι όποιες αυξήσεις δε θα σημαίνουν για τους τυχερούς παρά ακόμα αμυδρές βασικές συντάξεις της τάξεως των 420 έως 500 λιρών το μήνα. Η κυβέρνηση πάντως τονίζει ότι καθώς το προσδόκιμο ζωής και το κόστος των συντάξεων αυξάνονται, είναι λογικό και δίκαιο όλοι να δουλεύουν περισσότερο. 


Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δε βοήθησε καθόλου η ανακοίνωση Όσμπορν περί αύξησης των θέσεων εργασίας που θα χαθούν στο δημόσιο την επόμενη τετραετία από 400 σε 710 χιλιάδες. 
http://www.skai.gr/news/world/article/187887/vgikan-stous-dromous-oi-vretanoi-dimosioi-upalliloi/
ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: