Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2011

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ


Άνετη επικράτηση για τους ισλαμιστές δείχνουν οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της περασμένης Δευτέρας και Τρίτης στην Αίγυπτο, με τη συμμετοχή να βρίσκεται σε υψηλά για τα δεδομένα της χώρας επίπεδα.



Τα οριστικά αποτελέσματα για τα κόμματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.


Πάντως οι μετριοπαθείς Αδελφοί Μουσουλμάνοι φαίνεται, από τις πρώτες διαρροές, ότι θα καταλάβουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων με τους αρκετά πιο ακραίους σαλαφιστές μουσουλμάνους να έρχονται στη δεύτερη θέση. Ένας συνασπισμός φιλελεύθερων κομμάτων έρχεται τρίτος.


Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 62%, «το μεγαλύτερο από την εποχή των Φαραώ», όπως είπε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Αμπντέλ-Μουέζ Ιμπραήμ. 


Σε αυτόν τον πρώτο γύρο κρίνεται το 30% των 498 εδρών του Κοινοβουλίου.


Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος οδεύει προς μία ισλαμιστική κυβέρνηση όπως έγινε προσφάτως σε όλες τις χώρες της βορείου Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Λιβύη με την εξαίρεση της Αλγερίας) και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.


Ήταν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την παραίτηση του επί τριακονταετία προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρκ. Ωστόσο, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, θα ακολουθήσουν άλλοι δύο γύροι μέχρι τον Μάρτιο και αργότερα η εκλογή της Άνω Βουλής.


Μετά από την πίεση των Αιγυπτίων που συγκεντρώθηκαν μαζικά στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, ο στρατός (που εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα) συμφώνησε για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών πριν από τον Ιούλιο για να παραδώσει και επίσημα την εξουσία σε μία αμιγώς πολιτική λύση.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: