Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2011

ΜΕ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ, ΛΟΓΩ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


Κόντρα μεταξύ διοικητικών και εργαζομένων σε ορυχεία και μονάδες της ΔΕΗ έχει προκαλέσει η διαφοροποίηση στις μισθολογικές μειώσεις, καθώς το ψαλίδι για τους διοικητικούς είναι 9% ενώ το προσωπικό στα ενεργειακά κέντρα 25%. Το σωματείο «Σπάρτακος» έχει προειδοποιήσει ήδη την διοίκηση της Επιχείρησης ότι αν δεν επιμεριστούν δικαιότερα οι περικοπές θα προχωρήσει σε «κλείσιμο» μονάδων πριν από τις γιορτές. Παράλληλα, κατηγορεί τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τον Ν.Φωτόπουλο για «χλιαρή στάση» απέναντι στο ζήτημα, επειδή -όπως υποστηρίζει- «τα έχει βρει με την διοίκηση».



Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι τα εκκαθαριστικά που παρέλαβαν προ ημερών για τον μήνα Νοέμβριο οι εργαζόμενοι στα ενεργειακά κέντρα Βορρά και Νότου (Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης), τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις 25% στις αποδοχές τους έναντι του Οκτωβρίου, αντί μόλις 9% για τους διοικητικούς. 


Πρόκειται για το μοντέλο που επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ, κατ' εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με το οποίο το ψαλίδι των μειώσεων πέφτει λιγότερο στους βασικούς μισθούς και περισσότερο στις μη τακτικές αποδοχές (βάρδιες, υπερωρίες, κυριακάτικα, νυχτερινά κ.λπ.), που από τη φύση τους, ωστόσο, αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή παραγωγής. 


Οι εργαζόμενοι αυτοί, μέσω του σωματείου «Σπάρτακος», προειδοποιούν τώρα για κινητοποιήσεις, που ίσως φθάσουν και στο μπλακάουτ μέσα στις γιορτές. Ζητούν από τη διοίκηση δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ κατηγορούν την ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τον Ν.Φωτόπουλο για τη στάση του.


Όπως λένε, αντιστάθηκε «μόνο λεκτικά και όχι ουσιαστικά» στις περικοπές χωρίς να κάνει τίποτα για να τις αποτρέψει, ενώ τον κατηγορούν ότι «τα έχει βρει με τη διοίκηση της ΔΕΗ».


Από την πλευρά του, ο κ. Φωτόπουλος απαντά ότι οι μειώσεις είναι προσωρινές και πως η αδικία θα διορθωθεί. 


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διοίκηση έχει απευθύνει επιστολή προς τους εργαζόμενους που αντιδρούν, με την οποία επισημαίνει ότι οι όποιες αδικίες θα διορθωθούν και αναφέρει πως θα μπει πλαφόν στις μειώσεις των αποδοχών του Δεκεμβρίου. 




Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
2-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: