Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2011

ΡΩΣΙΑ: ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΕΚΛΟΓΕΣ


Βαριά ήττα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα exit poll, το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας μειώνει τα ποσοστά του στο 48% από 64% το 2007, και εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις το κόμμα του Πούτιν χάνει την πλειοψηφία στη νέα Δούμα.
Exit poll της κρατικής τηλεόρασης «δίνει» στην Ενωμένη Ρωσία ποσοστό 48% από 64% το 2007 -που μεταφράζεται σε 220 έδρες από 315, σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλή).



Δεύτερο exit poll του οργανισμού VTSIOM «δίνει» επίσης στην Ενωμένη Ρωσία ποσοστό 48%, ενώ το ινστιτούτο FOM «ρίχνει» το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος στο 46%.


Στην αναμέτρηση μετέχουν επτά κόμματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της εταιρίας Levada έδειχναν ότι το κυβερνών κόμμα του Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, θα εξασφαλίσει περί τις 252 έδρες στο ρωσικό κοινοβούλιο, από τις 315 που κατέχει σήμερα. Ετσι χάνει την αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων για την απρόσκοπτη υπερψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων.
Η ίδια εταιρία προβλέπει ότι τη δεύτερη θέση θα καταλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα με περίπου 94 έδρες, ακολουθούμενο από το εθνικιστικό κόμμα LDPR με 57 έδρες και το κόμμα Δίκαιη Ρωσία με 44 έδρες.


Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ύψιστο ενδιαφέρον τις εκλογές ώστε να αποσαφηνίσει εάν και ποιες αλλαγές επίκεινται στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική της χώρας με το ΑΕΠ του 1,9 τρισ. δολαρίων και τους πλούσιους πλουτοπαραγωγικούς πόρους όπως το πετρέλαιο. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% το επόμενο έτος και να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση, παρά τα προβλήματα δανεισμού του τραπεζικού κλάδου.


Οι επτά πολιτικοί σχηματισμοί που μετέχουν στη σημερινή αναμέτρηση:


– Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καθορίσει το νομοθετικό καθεστώς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο στη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας έχει αποδεχθεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το επόμενο έτος, ενώ ο σημερινός πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού μετά τις προεδρικές εκλογές, κάτι που είναι ουσιαστικά μια ανταλλαγή θέσεων εργασίας με τον Β. Πούτιν. Το κόμμα υποστηρίζει την πολιτική και κοινωνικοοικονομική σταθερότητα καθώς και την αναβίωση της Ρωσίας ως υπερδύναμης. 


– Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (CPRF)  είναι ο ιδεολογικός διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης και θεωρείται μακράν η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής αριστερή δύναμη τη Ρωσία. Με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζουγκάνοφ από την ίδρυσή του, το 1993, το κόμμα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό των βουλευτών στην Κρατική Δούμα, καταλαμβάνοντας 57 έδρανα. Αντλεί μεγάλο μέρος της δύναμής του από μεγαλύτερους και μεσήλικες ανθρώπους της εργατικής τάξης και των συνταξιούχων, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.


– Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας (LDPR) είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή, με 40 βουλευτές, με επικεφαλής έναν «τελευταίο επιζώντα» του ρωσικού λαϊκισμού, τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Στην πορεία προς αυτές τις εκλογές το κόμμα θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ρώσων, αν και προσέχει να μην υιοθετεί ανοιχτά εθνικιστικές ρητορείες. Εμφανίζεται ως το μόνο πραγματικά δεξιό κόμμα στη Ρωσία, υποστηρίζει ένα ισχυρό κράτος, εκστρατείες εναντίον «της διάβρωσης του κράτους και της ηθικής» και είναι ανοικτά αντιδυτικό κόμμα. 


– Το κόμμα Δίκαιη Ρωσία είναι σήμερα ο μικρότερος των τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων της Κρατικής Δούμας, με 38 βουλευτές. Με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ανω Βουλής, Σεργκέι Μιρόνοφ, ιδρύθηκε το 2006 ως ένα κοινωνικό δημοκρατικό αντίβαρο στην Ενωμένη Ρωσία, με την προφανή συμμετοχή του Κρεμλίνου. Eχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια που έχουν θέσει το μέλλον του σε αμφιβολία. 


– Το κόμμα Γιάμπλοκο του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι έχει προ πολλού αποχωρήσει από το προσκήνιο. Το κόμμα έχει κρατήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ τα τελευταία χρόνια, κυρίως λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε διαμαρτυρίες και καμπάνιες. Υποστηρίζεται κυρίως από τους φιλελεύθερους διανοούμενους.


– Ο κομματικός σχηματισμός Δικαίωμα Αιτία είναι το νεότερο των εγγεγραμμένων κομμάτων της Ρωσίας, που συστάθηκε μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 2007. Εχει επικεφαλής έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, τον βιομήχανο Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος εκδιώχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ρωσίας στην Ε.Ε.


– Τέλος, υπάρχουν και οι Πατριώτες της Ρωσίας του Γκενάντι Σεμιγκίν, επιχειρηματία και πρώην μέλους του CPRF, χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το κόμμα ιδρύθηκε ως μια σύγχρονη εναλλακτική λύση στη θέση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
ΠΡΕΖΑ TV
4-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: