Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2011

ΠΑΙΔΙΑ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Τα αποτελέσματα της κρίσης τα βιώνουν πρώτα απ' όλους τα παιδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνών τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού». Παράλληλα, σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά πέφτουν θύματα και του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι η ζωή των παιδιών σήμερα έγινε ακόμα πιο δύσκολη: Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαρτυρούν ότι 78 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο ένας στους τέσσερις είναι ανήλικος. Δηλαδή, 14.830.000 παιδιά απειλούνται από τη φτώχεια. Πρόκειται για το 19% των παιδιών της Ευρώπης.



Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά δίνουν ένα σαφές στίγμα της πραγματικότητας που εξελίσσεται παγκοσμίως: το 2012 ο αριθμός των ανηλίκων που θα πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης (με σκοπό το κέρδος) υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 2.000.000 σε ολόκληρο το κόσμο.


Επιπλέον, αναμένεται ότι 8.000.000 παιδιά θα εξαφανιστούν. Συνολικά, 300.000 παιδιά της συγκεκριμένης γενιάς πρόκειται να κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν από την ενηλικίωσή τους.


Η ετήσια αναφορά του Child Helpine Internati-onal (CHI) αναφέρει ότι την περασμένη χρονιά, οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης παιδιών δέχτηκαν παγκόσμία 14.097.484 κλήσεις.


Στη χώρα μας


Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει (οικονομικά, ιατρικά, κοινωνικά) περισσότερα από 30.000 παιδιά. Και λόγω έλλειψης πόρων δεν κατάφερε ν' αναλάβει τη φρονίδα 1.230 παιδιών που ζήτησαν φιλοξενία, τα τελευταία δύο χρόνια.


Σύμφωνα με την οργάνωση, τα τελευταία χρόνια, ένας στους πέντε Ελληνες (παιδιά και ενήλικες) κάλεσαν την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 ζητώντας την υποστήριξη ή την κάλυψη ουσιαστικών αναγκών κάποιου παιδιού.


Ειδικότερα, σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα ή την κακοποίηση σε βάρος ανηλίκων, στη χώρα μας ο Κ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της οργάνωσης, διαπιστώνει ότι «στην Ελλάδα, όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα οικονομικά ζητήματα τόσο πέφτει για θέματα ηθικής τάξης. Οι κακοποιήσεις αυξάνονται και οι καταγγελίες μειώνονται. Ειδικά όταν εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα, κανείς δεν μιλάει».


Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, τα μαφιόζικα δίκτυα των Βαλκανίων που δρουν στη χώρα μας ευθύνονται για την παράνομη διακίνηση παιδιών, τα οποία υποχρεώνουν να συμμετέχουν σε εμπόριο ναρκωτικών και πορνεία. Τα συγκεκριμένα δίκτυα εκμεταλλεύονται ορισμένα Ελληνόπουλα αλλά κυρίως παιδιά (και εφήβους) αλλοδαπών οικογενειών που προέρχονται από βαλκανικές χώρες. Ο Κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ανήλικα προσφυγόπουλα τα οποία εισέρχονται στη χώρα μας ασυνόδευτα. Κάποια απ' αυτά τα παιδιά εξαφανίζονται. Αλλα δεν καταγράφονται κατά την είσοδό τους και δεν γνωρίζουμε στη συνέχεια πού τα οδηγούν τα κυκλώματα». *
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV 
12-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: