Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2011

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ»



Ο αποφασιστικός αγώνας που δίνουν οι εργάτες της Χαλυβουργίας «είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης που τα δικαιώματά της δέχονται ολομέτωπη επίθεση», φώναζαν χιλιάδες εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, οι οποίοι διοργάνωναν το πρωί του Σαββάτου συλλαλητήριο στην πλατεία Ομονοίας.«Είμαστε όλοι χαλυβουργοί» και «ένας για όλους, όλοι για έναν» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν κατά τη διάρκεια της πορείας προς τα Προπύλαια. Για να εκφράσουν μ' αυτόν τον τρόπο τόσο τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας, αλλά και για να υπογραμμίσουν ότι οι εργαζόμενοι, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, είτε απειλούνται είτε έχουν ήδη υποστεί μείωση των μισθών τους, ενώ οι εργοδότες επιδιώκουν να καθιερώσουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. «Εχουμε χρέος όλοι οι εργαζόμενοι να προστατέψουμε, και για τις μελλοντικές γενιές, τα εργασιακά μας δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα», φώναζαν.



«Η τόσο μεγάλη συμπαράσταση, από την πρώτη κιόλας μέρα που ξεκινήσαμε τον αγώνα μας, μας συγκινεί και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε μέσα στο εργοστάσιο να ξαναπιάσουμε δουλειά ή όλοι ή κανένας. Απαιτούμε εδώ και τώρα την ανάκληση των απολύσεων των 50 συναδέλφων μας και 8ωρο 5νθήμερο για όλους μας, όπως προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Αν σκύψουμε τώρα το κεφάλι, μάς περιμένουν χειρότερα», έλεγαν οι εργάτες της Χαλυβουργίας.


«Μετά από 33 χρόνια εργάτης στο εργοστάσιο παίρνω καθαρά 1.100 ευρώ μισθό. Ο εργοδότης μάς ζητάει πενταήμερη πεντάωρη εργασία που σημαίνει μείωση μισθού. Εγώ δηλαδή μετά από 33 χρόνια να παίρνω 770 ευρώ , ενώ όσοι συνάδελφοι εργάζονται από ένα έως δέκα χρόνια θα μειωθεί ο μισθός τους σε 450 - 500 ευρώ . Πώς θα ζήσουμε; Θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη δικαίωση. Θα κάνουμε Χριστούγεννα στο εργοστάσιο» είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία Γιώργος Σιφονιός. Μάλιστα υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση με το νόμο που ψηφίστηκε και επιτρέπει στον εργοδότη να απολύει το 5%, λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Ολα ήταν σχεδιασμένα, δεν υπολόγιζαν όμως ότι εμείς έχουμε ψυχή και δεν μας φοβίζουν γιατί είμαστε μια γροθιά».


«Δουλεύουμε καθημερινά σε πολύ σκληρές συνθήκες. Πέρυσι χάσαμε έναν συνάδελφό μας σε εργατικό δυστύχημα», λέει στην «Ε» ένας νεαρός εργάτης, ενώ ένας συνάδελφός του μάς λέει χαρακτηριστικά: «Καλύτερα τώρα νηστικός, παρά μια ζωή πεθαμένος».


Στο πλευρό τους βρίσκονται όλον αυτόν τον καιρό και οι γυναίκες τους. «Οι γυναίκες των απεργών χαλυβουργών είμαστε στη μάχη με τους συντρόφους μας και την τάξη μας», έγραφε το πανό που κρατούσαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πορείας. Να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι σε εργοστάσια από Ευρώπη αλλά και Ινδία και Μαλαισία βρέθηκαν στη χώρα μας για να τους εκφράσουν από κοντά τη συμπαράστασή τους.


* Σήμερα, Δευτέρα , στις 10 το πρωί, το σωματείο των εργαζομένων χαλυβουργών, η επιτροπή γυναικών χαλυβουργών και η διοίκηση της εταιρείας έχουν συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ και την Τετάρτη στο υπουργείο θα γίνει τριμερής διαβούλευση στην οποία θα συμμετέχουν σωματείο εργαζομένων, διοίκηση του εργοστασίου και εκπρόσωπος από το υπουργείο Εργασίας.


Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: