Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ, ΖΗΤΟΥΝ EULEX ΚΑΙ KFOR


Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) Ξαβιέ ντε Μαρνιάκ δήλωσε, έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ότι είναι αναγκαίο οι Σέρβοι του Κοσόβου να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και να καταστήσουν δυνατή την ελεύθερη κυκλοφορία των εκπροσώπων της αποστολής.
«Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση. Υπήρξε κατανόηση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα» είπε ο Ντε Μαρνιάκ, σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, μετά τη συνάντηση που διεξήχθη χθες στην προεδρία της Σερβίας, στο Βελιγράδι.



«Είναι αναγκαίο η Eulex να μπορεί να κινείται ελεύθερα. Πρέπει να έχουμε πρόσβαση στο βορρά και σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος και αυτό μετέφερα στον πρόεδρο, επειδή η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορεί η Eulex να εκπληρώσει την αποστολή της, την εφαρμογή του κράτους του νόμου», είπε ο επικεφαλής της Eulex.


Παράλληλα, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) χαιρέτισε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στην περιοχή Γιαγκνιένιτσα στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ του βορείου Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.


Η άνευ όρων ελεύθερη κυκλοφορία στο Κόσοβο δεν μπορεί να είναι θέμα διαπραγματεύσεων, τονίζεται σε ανακοίνωση της KFOR, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαλόγου.


Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για το Κόσοβο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς δήλωσε ότι μετά τη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας, που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει πλέον λόγος για τη διατήρηση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κόσοβο και ότι πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία, το συντομότερα δυνατό.
ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: