Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2011

H S&P ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ EFSF


Στον προθάλαμο μιας πιθανής υποβάθμισης έθεσε σήμερα η Standard & Poor's την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με την S&P, η αξιολόγηση του EFSF θα μπορούσε να υποβαθμιστεί κατά μία ή και δύο βαθμίδες, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το αν θα υποβαθμιστούν ή όχι οι έξι χώρες της ευρωζώνης που διαθέτουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.


Χθες η S&P ανακοίνωσε πως πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση 15 χωρών της ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας - αν δεν ληφθούν αποφάσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις αυξανόμενες συστημικές πιέσεις εξαιτίας της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών ενώ έδωσε έμφαση στις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.  

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αξιολογήσεις του για Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο πιθανόν να υποβαθμιστούν έως μία βαθμίδα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες έως δύο βαθμίδες.

Ο επικεφαλής της Standard & Poor's για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική απέδωσε τη χθεσινή προειδοποίηση του οίκου στους αυξανόμενους συστημικούς κινδύνους και το γεγονός ότι η κρίση μοιάζει να πλησιάζει στην καρδιά της Ευρώπης.

«Επί του παρόντος, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου η κρίση έχει εξελιχθεί από μια απλή κρίση χρηματοδότησης του κράτους σε μια κρίση όπου το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται συστημικά αποδυναμωμένο και η αποτυχία να τεθούν τα πράγματα υπό έλεγχο έχει αυξήσει τις πιθανότητες επιβράδυνσης της πραγματικής οικονομίας», είπε ο Μόριτζ Κρέμερ μιλώντας σήμερα στη γερμανική τηλεόραση ARD.

Όπως σημείωσε, «η σύνοδος κορυφής στα τέλη της εβδομάδας είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα».


ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: