Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2011

HUFFINGTON POST: ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ…ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ…


Η βρετανική εκδοχή της Huffington Post δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της ένα εφιαλτικό άρθρο-σενάριο για την Ελλάδα μετά το ευρώ, με φωτογραφίες από τα προχθεσινά επεισόδια.Με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής το άρθρο εξηγεί ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν περιμένουν να παρθούν αποφάσεις που θα ηρεμήσουν τις αγορές, ενώ όλοι αναγκάστηκαν πια να παραδεχτούν ότι το τέλος του ευρώ δεν είναι πια «ακαδημαϊκή άσκηση, είναι ένα μεγάλο ρίσκο»



Το άρθρο επικαλείται εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και οικονομολόγων για το μέλλον της Ελλάδας και αναφέρει πως η Ελλάδα θα καταρρεύσει και η καταστροφή θα ξεκινήσει από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα που θα προκαλέσει τη διάλυση των τραπεζών. Οι Έλληνες θα σπεύσουν να τραβήξουν τις καταθέσεις τους (αρκετοί αναφέρει το άρθρο το έχουν ήδη κάνει) και οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γκάμπριελ Στερν «Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι το 25% των ελληνικών νοικοκυριών έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 75% δεν το έχει κάνει ακόμα. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Γιατί να κρατάς τα λεφτά σου σε μια ελληνική τράπεζα; Ακόμα και αν η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ έχει ποσοστό 20% και πάλι δεν αφήνεις τα λεφτά σου εκεί». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο επικεφαλής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας Μέρβιν Κινγκ που κατακρίνει την εταιρεία Nothern Rock που έχει ακόμα επενδύσεις στην Ελλάδα.


Ο Στερν συνεχίζει με το να αναφέρει ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Αργεντινή, με τη διαφορά ότι η χώρα μας θεωρείται ακόμα πιο ασταθής από την Αργεντινή της κρίσης και εκτιμά πως η επόμενη μέρα μετά την υποτίμηση του νομίσματος θα είναι ακόμα πιο εφιαλτική από όσα είδαμε πριν 10 χρόνια στην Αργεντινή.
Ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξος πως το νέο υποτιμημένο νόμισμα θα ευνοήσει τον ελληνικό τουρισμό και τις επενδύσεις, αλλά τονίζει πως οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κρίση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια κάνοντας την Ελλάδα τη μόνη χώρα στη σύγχρονη ιστορία που βρέθηκε σε ύφεση για πάνω από 7 συναπτά έτη.


Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ 
http://www.huffingtonpost.co.uk/2011/12/07/eurozone-crisis-how-greece-can-leave-euro_n_1134384.html?ref=uk&ref=uk
ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: