Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2011

S&P: Η ΕΥΡΩΠΗ ΒΑΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

H αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και η ταχύτερη υλοποίηση των 181 έργων του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε αντιπροσωπεία των Περιφερειαρχών με κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους στις Βρυξέλλες το τριήμερο 28-30 Νοεμβρίου.



Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής Όλι Ρεν, τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάννες Χαν, την Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής Μαρία Δαμανάκη, τον επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, τον επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Χοστ Ράϊχενμπαχ, ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σύμφωνα με την Ενωση Περιφερειαρχών, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες της χώρας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ανοικτοί σε συνεργασία και παροχή τεχνικής υποστήριξης προς τις Περιφέρειες για την ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων.


Απευθυνόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Περιφέρειες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να ανοίξει έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας με τις Περιφέρειες προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που -όπως εκτιμούν αναλυτές- δεν έχει επιτευχθεί με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.


Την ανάγκη να γίνουν κι άλλα βήματα από τις Περιφέρειες τόνισε ο Γιοχάννες Χαν εκτιμώντας ότι σε αυτό θα συμβάλει και η Ομάδα Δράσης που θα παρέχει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις Περιφέρειες αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 95%, σημείωσε, πισημαίνοντας, όμως, τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως. «Πιστεύω», πάντως, συμπλήρωσε, «ότι έχουμε χαράξει μια ικανοποιητική πορεία συνεργασίας.


«Η Ομάδα Δράσης είναι το αντίβαρο, ήρθε για να βοηθήσει, δήλωσε ο Χοστ Ράϊχενμπαχ . «Κράτησα απόσταση στη Γερμανία, γιατί είμαι ευρωπαίος, έχω ευρωπαϊκό όραμα. Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας. Αυτή η συνεργασία πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω τη χώρα σας», πρόσθεσε και στο σημείο αυτό τονισε πως για τον αστικό σχεδιασμό οι Περιφέρειες πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσουν στα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. «Πρέπει», είπε, «πάση θυσία να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια».


Απευθυνόμενος εξάλλου, και στις άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ελλάδα, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τις θυσίες των Ελλήνων που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του εισοδήματός τους. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 14%. Η χώρα σας έχει κάνει θυσίες, διπλάσιες και τριπλάσιες από τους Ιρλανδούς, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς πολίτες, αυτό το υπογραμμίζουμε εμφατικά», υποστήριξε, εκφράζοντας ωστόσο τις ανησυχίες του όσον αφορά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης. «Επειδή είμαι από μια Ομοσπονδιακή χώρα, χαίρομαι πολύ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Πιστεύω θα βοηθήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα.


«Πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας αλληλεγγύη. Δεν είναι ώρα για αλληλοκατηγορίες. Πώς θα φέρουμε την πρόοδο; Μόνο με την Κοινοτική προσέγγιση, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ζοζέφ Ντολ λέγοντας πως «είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις». «Πρέπει», επανέλαβε, «να δρομολογήσουμε μια κοινοτική συλλογική προσέγγιση. Εάν όχι, θα κερδίσουν το παιχνίδι οι λαϊκιστές. Πρέπει να υπάρξει σαφές σχέδιο εξόδου από την κρίση».
ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: