Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2011

SOS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ AIDS ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Κραυγή αγωνίας για την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης για τη θεραπεία του AIDS εκπέμπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι οργανώνουν το Σάββατο δράση στο κέντρο της Αθήνας, απευθύνοντας έκκληση στο ελληνικό κοινό να υποστηρίξει την εκστρατεία τους «Ευρώπη, Κάτω τα Χέρια από τα Φάρμακά μας».



Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η ομάδα εθελοντών επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα βρεθεί στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Μοναστηρακίου και θα διανέμει ενημερωτικό υλικό και κονκάρδες. Τη δράση θα συνοδεύσουν εθελοντές επικοινωνίας, μέλη της ΜΚΟ της Ιατρικής Σχολής Helmsic και μουσικοί με κρουστά.


Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με έρευνα, αν κάποιος ξεκινά έγκαιρα θεραπεία κατά του HIV/AIDS, έχει 96% μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Τον Ιούνιο οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα λάβουν θεραπεία κατά του HIV θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια μέχρι το 2015, με το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία να συμφωνεί να συμβάλει στο κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου κατά το ήμισυ. 


Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η χρηματοδότηση που απαιτείται εμφανίζει σοβαρότατες ελλείψεις και το Παγκόσμιο Ταμείο πλέον αναγκάζεται να παρακάμψει τις προτάσεις χρηματοδότησης μιας ολόκληρης χρονιάς για πρώτη φορά από το 2002 που συστάθηκε.


«Ποτέ μέχρι τώρα στα πάνω από δέκα χρόνια που θεραπεύουμε ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, δεν έχουμε φτάσει σε μια τόσο πολλά υποσχόμενη στιγμή για την τροπή αυτής της επιδημίας», δήλωσε ο Δρ. Tido von Schoen-Angerer, διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. «Οι κυβερνήσεις κάποιων χωρών που επλήγησαν περισσότερο θέλουν να δράσουν επιστημονικά, να αδράξουν της ευκαιρίας και να αντιστρέψουν τα δεδομένα στην επιδημία του HIV/AIDS. Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, αν δεν υπάρχουν τα χρήματα που θα βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο» προσθέτει.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από το Παγκόσμιο Ταμείο να μην καθυστερήσει, να μη μειώσει ή κλείσει το νεότερο γύρο χρηματοδοτικών εφαρμογών και καλούν τις δωρήτριες χώρες να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη.


«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια παράλογη κατάσταση όπου, ενώ όλα τείνουν προς την καταστολή του HIV/AIDS, το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης μάς τραβά προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο Shelagh Woods, επικεφαλής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις αγροτικές περιοχές του Μαλάουι. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι χώρες από μόνες τους».


Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
1-12-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: