Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ 13ΟΥ-14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ…ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΔΝΤ…ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ…


Στην ανάγκη προστασίας του κατώτερου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ αποφάσισαν τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου, ενώ συμφώνησαν στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012 και να δοθεί κανονικά η αύξηση του 2,6%.



Από την πλευρά των εργοδοτών τέθηκε το θέμα του μέσου μισθολογικού κόστους και ζητήθηκε το «πάγωμα» των αυξήσεων και των ωριμάνσεων. Υπήρξε απόλυτη διαφωνία από την πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η σχετική συζήτηση μετατίθεται εκ των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της επόμενης Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της περιόδου 2013- 2014.


Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε επίσης ότι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.


Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν ακόμη να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι συναντήσεις για τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και εκτίμησαν ότι θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ίσως και μέσα στην εβδομάδα, αλλά το αργότερο μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.


Στη συνέχεια θα θέσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην κυβέρνηση, από την οποία θα ζητήσουν, όπως είπαν, «να αναλάβει τις ευθύνες της». Από την πλευρά της πάντως, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν δεσμεύεται από το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι έγινε «μια πολύ καλή συζήτηση σε θέματα μη μισθολογικού κόστους», ενώ υπήρξε κατηγορηματικός στη διαβεβαίωση ότι τα θέματα του κατώτερου μισθού και των δώρων δεν αποτελούν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ζητηθεί πλαφόν στο ύψος του 13ου και 14ου μισθού.


«Ο ΣΕΒ προσήλθε χωρίς κόκκινες γραμμές», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν «το σύνολο των θεμάτων που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», αλλά συνάντησαν την άρνηση της ΓΣΕΕ. «Είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να τα βγάλουμε πέρα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.


«Πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε τους "πόντιους πιλάτους", περιμένοντας να αποφασίσουν οι άλλοι για μας» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά και προκαλούνται εξαιτίας της μεγάλης και παρατεινόμενης ύφεσης». Ο κ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία ώστε μαζί με τις κατώτερες αμοιβές, να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας».«Είμαστε σε καλό δρόμο», παρατήρησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, και πρόσθεσε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν ότι δεν είναι ο κατώτερος μισθός που ευθύνεται για τα λουκέτα και την ύφεση». Ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων αποτελεί «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυβέρνηση» και επανέλαβε την ανάγκη για την προστασία των ρυθμίσεων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αφησε όμως ανοιχτό το ζήτημα του παγώματος των αυξήσεων για τη διετία 2013- 2014.Ουσιαστικό χαρακτήρισε το διάλογο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Γιάννης Παναγόπουλος αν και όπως είπε, είναι «ομιχλώδες» το τοπίο όπου διεξάγεται, το οποίο «διαμορφώνουν οι ασφυκτικές πιέσεις της "τρόικας" και η δαμόκλειος σπάθη της μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης». Ο κ. Παναγόπουλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρχηγών των μεγαλυτέρων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ζήτησε από τους βουλευτές «να μην στέρξουν να δεχθούν νομοθετικές παρεμβάσεις πριν να υπάρξει οριστική συμφωνία». «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και ασφάλεια δικαίου υπό την απειλή διαταγμάτων που θυμίζουν άλλες εποχές» τόνισε.


Σχολιάζοντας διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας και αποδίδονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «φαντασιακά και ιδεοληπτικά ζητήματα», ενώ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ότι «κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ».


Αναφερόμενος τέλος στη στάση του ΠΑΜΕ αλλά χωρίς να το κατονομάζει, τόνισε ότι «δεν δικαιώνονται από το αποτέλεσμα, όσοι παρεμπόδισαν τον κοινωνικό διάλογο» και τους κάλεσε να μην αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε αυτόν «εφόσον είναι μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ».


Ικανοποίηση Γ. Κουτρουμάνη


Ικανοποιημένος για «τον ουσιαστικό διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» εμφανίστηκε σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.


Ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος αύριο ή το αργότερο μεθαύριο θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, τονίζει ότι «η επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχουμε θέσει σα χώρα απαιτεί συνεννόηση».


Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, καθώς και για όλα τα πιθανά σενάρια.


Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι θα καλέσει τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε όλα τα επίπεδα.


ΣΥΡΙΖΑ: Παρωδία ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων


Για «παρωδία» έκανε λόγο το μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ.


Ο κ. Στρατούλης εξάφρασε την εκτίμηση ότι ο διάλογος «χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα από την τρόικα, την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για να περάσουν ευκολότερα και χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις τις προαποφασισμένες σφαγιαστικές για μισθούς, εργασιακές σχέσεις και συντάξεις πολιτικές τους».


«Τώρα που κινδυνεύουν τα «ιερά και όσια» των εργαζομένων (κατώτερος εγγυημένος και 13ος,14ος μισθός, κλπ) αυτό που προέχει για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι η συμμετοχή του σε στημένους και προσχηματικούς διαλόγους, αλλά η καλά προετοιμασμένη άμυνα», υπογράμμισε.


Επισήμανε τέλος ότι η σημερινή «καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -ΝΔ-ακροδεξιάς» και «ο δοτός και μη εκλεγμένος από το λαό πρωθυπουργός» δεν έχουν καμιά λαϊκή νομιμοποίηση «να ισοπεδώσουν τους μισθούς και να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: