Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2012

ΟΙ ΠΙΑΤΣΕΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΝ…ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙ’ΑΥΤΕΣ… ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΤΥΧΑΙΟ;


Μεσημέρι Πέμπτης και η ζωή στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται... Ανάμεσα στη Νομική και στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, μια ανάσα από το Κολωνάκι και δίπλα στην Ακαδημίας, τοξικομανείς χτυπάνε ενέσεις όπου βρίσκουν φλέβα.
Κρυμμένοι στους θάμνους και τα δέντρα της οδού Μασσαλίας ετοιμάζουν και παίρνουν τη δόση τους, υπό το βλέμμα των Αφρικανών μικροδιακινητών που λίγο πριν τους πούλησαν την πρέζα.
«Από το καλοκαίρι έχουμε γίνει Ομόνοια. Αρχικά το στέκι ήταν πιο χαμηλά, προς το μετρό. Τώρα ήρθε έξω από τη Νομική», μας λένε οι 20χρονες φοιτήτριες Μερόπη, Μαριρένα και Κατερίνα. Φροντίζουν να φεύγουν με παρέα από το πανεπιστήμιο και μερικές φορές φοβούνται να πάνε μέχρι τη στάση του μετρό.

Οι περαστικοί συχνά ξαφνιάζονται βλέποντας τους ναρκομανείς να μπλέκονται με τους αστέγους, που είναι παλαιότεροι στη γειτονιά. «Τι συμβαίνει εδώ; Εχει γίνει γκέτο;», αναρωτιούνται.
Αρκετά παρακάτω, στη Μάρνη και τη Στουρνάρη, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες δεν αναρωτιούνται πια. Ξέρουν πως η πιάτσα της Τοσίτσα, που ενοχλούσε σαν κακοφορμισμένο σπυρί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το ΕΜΠ, σπρώχτηκε στη γειτονιά τους.
Δεκάδες εξαθλιωμένοι χρήστες συνωστίζονται σε στάσεις και εισόδους πολυκατοικιών.
Διακίνηση
Το παζάρι για ηρωίνη, κοκαΐνη, χάπια γίνεται στο φως του ήλιου, μπροστά σε φοβισμένα μάτια γυναικών που περιμένουν το λεωφορείο. Το ίδιο και η χρήση. Το σούπερ μάρκετ στη Μάρνη έχει προσλάβει σεκιούριτι. Το ξενοδοχείο στη Στουρνάρη χαροπαλεύει.
«Προχθές έγινε φόνος. Μαχαιρώθηκαν έξω από την πόρτα μας», λέει ο ξενοδόχος Δημήτρης Μπ. Οι πελάτες του έχουν δεχθεί ουκ ολίγες φορές επιθέσεις.
Η φαρμακοποιός απέναντι κλειδώνει την πόρτα ακόμη και τη μέρα. «Εδώ σε σκοτώνουν για πέντε ευρώ». Φυλάει τις εισπράξεις σε κρυφό ταμείο. Οπως οι περισσότεροι συνάδελφοί της στο κέντρο.
Στην Αγησιλάου, δίπλα στην πιάτσα της Ιάσονος, το φαρμακείο έχει εγκαταστήσει διπλά ρολά για τις εφημερίες. «Αν και δεν έρχεται κανείς πια τη νύχτα», λέει η φαρμακοποιός. Στη γειτονιά οι επιθέσεις, οι κλοπές και οι ληστείες είναι στην ημερήσια διάταξη. Οπως στην Ομόνοια και σε πολλά άλλα σημεία του κέντρου.
Η Αθήνα είναι μια πόλη σε παρακμή. Το απόλυτο είδωλο της κρίσης που στραγγαλίζει τη χώρα. Αν και τελευταία φαίνεται πως έχουν πυκνώσει οι περιπολίες και οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, το απόστημα αποδεικνύεται ανθεκτικό. Οι χρήστες είναι σαν την κινούμενη άμμο. Οι πιάτσες αλλάζουν, δουλεύουν ή διαλύονται ανάλογα με την παρουσία της αστυνομίας. Σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.
«Οσο κι αν τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά είναι τα ίδια», λέει η δημοσιογράφος Αγγελική Κώττη, που κατοικεί στην Ομόνοια. «Το ζήτημα δεν είναι οι περιπολίες και το κυνήγι των εξαθλιωμένων χρηστών, αλλά να χτυπηθούν τα κυκλώματα», συμπληρώνει η ίδια.
«Πρέπει να διδαχθούμε από άλλες πόλεις που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα», λέει η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, κάνοντας λόγο για Κέντρα Προένταξης, ελεγχόμενους δηλαδή κλειστούς χώρους όπου οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν χρήση (εφόσον έχουν τη δόση τους), να πλυθούν, να εξεταστούν, να έχουν φαγητό και κίνητρο ένταξης σε θεραπευτικό πρόγραμμα.
Συνάντηση
Το θέμα των Κέντρων Προένταξης προωθεί και η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, η οποία είχε πρόσφατα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Λοβέρδο για το θέμα.
«Η διακίνηση ναρκωτικών και τα άλλα προβλήματα που οδηγούν το κέντρο σε γκετοποίηση συνεχίζουν με αμείωτη ένταση», τονίζει ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, εκπρόσωπος της ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α., η οποία ανακοινώνει νέες προτάσεις για το κέντρο, σε ειδική εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης, σε ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος.
1. Μασσαλίας
Η οδός Μασσαλίας, ανάμεσα στη Νομική και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έχει μετατραπεί τον τελευταίο μήνα σε στέκι εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών. Ανάμεσα στους θάμνους και τα δέντρα του πεζόδρομου, δίπλα στους άστεγους που είναι πιο... παλιοί στη γειτονιά, Αφρικανοί ντίλερ πουλούν την πρέζα και οι χρήστες τρυπιούνται μέρα-μεσημέρι όπου βρίσκουν φλέβα.
2. Μάρνη - Στουρνάρη
Η ναρκοπιάτσα της Τοσίτσα έχει «σπρωχθεί» κάτω από την 3ης Σεπτεμβρίου και το νταλαβέρι γίνεται μέρα-μεσημέρι στη Μάρνη, τη Στουρνάρη και στους γύρω δρόμους, στις εισόδους των πολυκατοικιών, στις στάσεις των λεωφορείων, δίπλα σε φοβισμένους περαστικούς και απηυδισμένους περίοικους. Δεκάδες ανθρώπινα ράκη περιφέρονται, κάνουν παζάρια, παίρνουν τη δόση τους.
3. Ιάσονος
Διαχρονική ναρκοπιάτσα. Οι αγοραπωλησίες γίνονται εκεί ή στην Πειραιώς, την Κολωνού, την Κεραμεικού, τη Δεληγιώργη και στους γύρω δρόμους. Ο εξαθλιωμένος πεζόδρομος που βρωμάει αμμωνία προσφέρει ιδανικό καταφύγιο για τη χρήση. Οι πεζές περιπολίες σπάνε για λίγες ώρες την πιάτσα. Μόλις φύγουν οι αστυνομικοί, οι θαμώνες, που καταφεύγουν σε εγκαταλειμμένα νεοκλασικά, επιστρέφουν για τη δόση τους.
4. Ομόνοια
Ναρκοπιάτσες στήνονται σε διάφορα σημεία της πλ. Ομονοίας, όπως στις γωνίες με την Πειραιώς και την Πανεπιστημίου. Σύμφωνα και με μαρτυρίες ανθρώπων της περιοχής, την ημέρα το πάνω χέρι έχουν οι Ασιάτες μικροδιακινητές, ενώ το βράδυ αναλαμβάνουν οι Αφρικανοί.
5. Μενάνδρου
Οι Αφρικανοί ντίλερ στέκονται συνήθως στα πεζοδρόμια γύρω από το Εθνικό Θέατρο και σκορπίζουν στα στενά όταν περνούν περιπολίες. Η πρέζα πουλιέται εν ριπή οφθαλμού, μέρα-μεσημέρι. Στο περιφραγμένο οικόπεδο που βρίσκεται λίγο παρακάτω οι χρήστες πηδούν τη μάντρα και παίρνουν τη δόση τους. «Το εμπόριο είναι ξεδιάντροπο», λένε οι άνθρωποι της γειτονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Φωτογραφίες: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ


-ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2012

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και καποιοι απο τα τοπικα τμηματα θησαυριζουν και οι μεγαλοι το γνωριζουν

Ανώνυμος είπε...

σιγα μωρε, αλλωστε το ειπε ο προεδρος τοσες φορες: "νομιμοποιηση του μαυρου χρηματος για να σωθει η οικονομια μας! ζητω η πατρίς!"

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΛΕΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΓΕΛΟΙΕ ΜΑΛΑΚΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πια σπιναλόγκα να τος μαζέψουν και να τους ρίξουν στη θάλασσα

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρα όχι τυχαίο της υπόθεσης είναι ότι οι πιάτσες στήνονται κοντά στα πανεπιστήμια. Το κράτος θέλει να σκλαβώσει τους νέους και να τους αποτρέψει να σκεφτούν μη τυχόν και γίνουν τίποτα εξεγερσιακοί και αναρχικοί...
Τρανό παράδειγμα το "πάκο" στην Αργεντινή

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΡΕ 6.39 ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΗΚΕΣ?? ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΣΤΗ ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΑΜΑ ΖΗΛΕΥΕΙΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΝΙΚΙ ΝΑ ΞΕΘΥΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΤΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥ?? ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ?? [LEON]

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΤΟΥ ΤΑ ΡΕ LEON ΝΑ ΕΙΣΕ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΕΖΟΝΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΟ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΨΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ!!

Ανώνυμος είπε...

apla mia ousia pou koikloforei parakratika apla simferi sto kratos na diakoineitai apo to idious gia na kerdizoun,na koimatai o laos ,kai na exoun logo na mpenoun sta panepistimia

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΣΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΕΚΕΙΣ ΕΤΣΙ ΒΟΥΒΟΣ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ;ΣΤΕΚΕΙΣ ΑΠΑΙΣΙΑ ΒΟΥΒΟΣ ΣΑΝ ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ