Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2012

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του υπουργού Οικονομικών θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση η αποτελεσματικότητα των προϊσταμένων των εφοριών, του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών κέντρων με κριτήριο την επίτευξη των στόχων για την είσπραξη      των φορολογικών εσόδων. Η θητεία των παραπάνω αξιωματούχων θα είναι κατ'Α αρχάς ετήσια, με δυνατότητα ανανέωσης μόνο εάν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.



ΠΡΟΚΕΙΤΑ ΓΙΑ μια απόφαση της κυβέρνησης που αναμφίβολα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά λαμβάνεται με μεγάλη καθυστέρηση. 
Μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους που είχαν τεθεί για τα φορολογικά έσοδα, αλλά και αδικαιολόγητες διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ εφοριών με παρόμοια φορολογική βάση καταγράφηκαν χωρίς κυρώσεις για τους υπευθύνους των αποτυχιών. Η έλλειψη ποινών, καθώς και η απουσία κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας συνιστούν μεγάλο θεσμικό κενό στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ για την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στην ανανέωση της θητείας των προϊσταμένων είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει σημαντικά οφέλη στο φλέγον ζήτημα των φορολογικών εσόδων. Η ρύθμιση καθιστά οιονεί ταυτόσημα τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους και των απασχολουμένων στις διοικητικές θέσεις. 


Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ του μέτρου αυτού, της σύνδεσης δηλαδή της παραγωγικότητας με την αμοιβή, μπορεί να επιφέρει θεαματικές αλλαγές προς το καλύτερο στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Η καθιέρωση ενός συστήματος κινήτρων και ποινών στο Δημόσιο είναι  «μονόδρομος» για την ουσιαστική επανίδρυση του ελληνικού κράτους στη βάση της αξιοκρατίας, αλλά και την εγκατάλειψη των οριζόντιων μέτρων, που εφαρμόστηκαν σωρηδόν την τελευταία διετία και τα οποία πλήττουν την παραγωγικότητα.  ΕΞΠΡΕΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: