Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2012

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ


Σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφορικά με το πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος γράφει ότι ναι μεν έχουν ληφθεί επώδυνα μέτρα και έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν παίρνουν περισσότερο χρόνο. Εξετάζει, λοιπόν, όπως αναφέρει, γιατί το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής βγήκε εκτός πορείας και ποια είναι τα διδάγματα που προσφέρει. 



Το πρώτο σημείο που τονίζει ο κ. Προβόπουλος είναι η «αργή και αναποτελεσματική εφαρμογή» του προγράμματος. 


Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι τέτοιου είδους δημοσιονομικά προγράμματα οδηγούν σε μεγαλύτερη σύσπαση της οικονομίας όταν βασίζονται περισσότερο σε αυξήσεις φόρων παρά σε περικοπές δαπανών. Σημειώνει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, το πρόγραμμα βασιζόταν κατά 60% σε φορολογικές αυξήσεις. Αυτό έπληξε το κίνητρο επενδύσεων, κατέστησε την οικονομία απρόβλεπτη και συρρίκνωσε την κατανάλωση. 


Το τρίτο μάθημα κατά τον κ. Προβόπουλο αφορά στο μέγεθος του προγράμματος. Όπως σχολιάζει, για να είναι αποτελεσματικό ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να ισχύουν όλες οι επιμέρους προϋποθέσεις. Αναφέρει ενδεικτικά τη δυνατότητα εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λήψης μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής και προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. 


Τέλος, θέτει το ζήτημα του «δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή». Εξηγεί ότι ανά ποσοστιαία μονάδα προσαρμογής η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί περισσότερο από αυτές της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική είναι πιο κλειστή οικονομία. Κάθε πτώση της ζήτησης επηρεάζει πρωτίστως την εσωτερική παραγωγή παρά τις εισαγωγές. 


Όλα αυτά, προσθέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο απαισιοδοξίας, περικοπές στις ιδιωτικές δαπάνες και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Συμπληρώνει δε ότι δεν έχει διεξαχθεί μία εκτενής δημόσια συζήτηση, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες ευρείας κοινωνικής συναίνεσης. 


Παρόλα αυτά ο κ. Προβόπουλος κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιες. Αυτό που πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του είναι τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκτενείς ιδιωτικοποιήσεις και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Ως προς το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής σημειώνει ότι θα πρέπει να βασίζεται κατά τα 2/3 σε περικοπές δαπανών. Προσθέτει μάλιστα ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να αντιστραφούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί. 


Θανάσης Γκαβός-σκαι
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: