Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2012

ΈΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ» ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ


Ένταση επικράτησε το Σάββατο στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας στη διάρκεια διαδήλωσης των «Αγανακτισμένων» κατά των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
Μια μικρή ομάδα από το Εθνικό Κόμμα προσπάθησε να πάρει μέρος στην ίδια συγκέντρωση με αποτέλεσμα να προπηλακιστεί από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι τούς αποκαλούσαν «φασίστες».



Σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, ενώ αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν χωρίς να χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία.


Η Πορτογαλία ήταν η τρίτη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, η οποία προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εξασφαλίζοντας δάνειο 78 δισ. ευρώ.


Sύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις για το 2012 ο αριθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αρνητικός για δεύτερη χρονιά (θα κυμανθεί κοντά στο -3% του ΑΕΠ) ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 13%.


Η τελευταία έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Citibank προβλέπει μάλιστα ότι «εντός του 2012 ή το αργότερο το 2013» η Πορτογαλία θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ή σε διαφορετική περίπτωση να λάβει δεύτερο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.


Με τις συζητήσεις για το ελληνικό PSI να φτάνουν προς το τέλος τους, στις αγορές επανέρχονται οι φήμες και οι εικασίες ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.


Όλη την εβδομάδα τα πορτογαλικά spread για τα 10ετή ομόλογα αυξάνονταν σταθερά και είναι πλέον στα επίπεδα του 15%.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: