Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2012

ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΝΤΑΦΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ


Δεν έχουν προλάβει να περάσουν καλά καλά τρεις μήνες από την ώρα που οι νατοϊκές δυνάμεις γιόρτασαν τη νίκη τους στη Λιβύη. Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Τις τελευταίες ημέρες, ανθρωπιστικές οργανώσεις (η Διεθνής Αμνηστία κ.ά.) κατήγγειλαν πως στις λιβυκές φυλακές λαμβάνουν χώρα γενικευμένα βασανιστήρια με θύματα κρατουμένους που κατηγορούνται πως πολέμησαν στις τάξεις των κανταφικών δυνάμεων, ενώ ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι. Μάλιστα, σε ένδειξη αντίδρασης στα όσα συμβαίνουν, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τα κέντρα κράτησης της Μισράτα, στα οποία τα μέλη της προσέφεραν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Μας παραδίδονταν ασθενείς εν μέσω της ανάκρισής τους για να τους παράσχουμε ιατρικές φροντίδες ώστε να μπορέσουν αυτοί να συνεχίσουν να ανακρίνονται. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες πολέμου και ασθενείς αιχμαλώτους, όχι να περιθάλπουμε τους ίδιους ασθενείς ενώ αυτοί βασανίζονται», κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής των ΓΧΣ, Κρίστοφερ Στόουκς. Κι όλα αυτά, ενώ σε πόλεις-προπύργια του παλαιού καθεστώτος, όπως η Μπάνι Ουαλίντ νοτιοδυτικά της Τρίπολης, μαίνονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε «ανεξέλεγκτες» ομάδες ενόπλων.
Ωστόσο, παρά την ιδιαιτέρως προβληματική κατάσταση, το ΝΑΤΟ «ολοκλήρωσε την επιχείρησή του» και πλέον δεν έχει «καμία πρόθεση να επιστρέψει στη Λιβύη», όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Ράσμουσεν.
-ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μια κλασσικη "δημοκρατια' made in USA... ας την καμαρωσουμε ολοι μαζι


ΥΓ. αληθεια, κατι καραβια κι αεροπλανα που εστειλει η "ισχυρη Ελλαδα" ποσο μας στοιχισαν τελικα?
- προφανως λιγοτερα απο τα φαρμακα του παππου μου, ε?