Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Καλή παράδοση έχει αρχίσει να δημιουργεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στον χώρο των κινηματογραφικών παραγωγών που συμμετέχουν σε Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας διακρίσεις.
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την ταινία «L» που συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Sundance Film Festival, το οποίο ολοκληρώνεται στις 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του 42χρονου Μπάμπη Μακρίδη - βραβευμένου στην Δράμα το 2005, με τη μικρού μήκους «Ο τελευταίος φακίρης».
Το σενάριο στο «L» έγραψαν ο Ευθύμης Φιλίππου (βραβευμένος για τις «’λπεις») και ο Μπάμπης Μακρίδης. Η ιστορία τοποθετεί στο επίκεντρο έναν άντρα, που στα 40 του χρόνια ζει μέσα στο αυτοκίνητό του. Δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά όταν έχει, επιλέγει να τον περνά με την οικογένειά του. Συναντά τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του συγκεκριμένες ώρες και ημέρες σε παρκινγκ αυτοκινήτων. Η δουλειά του είναι να βρίσκει και να μεταφέρει το καλύτερο μέλι που υπάρχει, σε έναν άντρα 50 ετών. Η εμφάνιση ενός καινούριου οδηγού οδηγεί στην απόλυση του άντρα. Η ζωή του αλλάζει και θεωρεί παράλογο το ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς.


Η ταινία - με πρωταγωνιστή τον ’ρη Σερβετάλη- θα συνεχίσει το «ταξίδι» της καθώς επιλέχθηκε και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (Tiger Awards) του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (25 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου).


Η δεύτερη ελληνική παραγωγή που θα διεκδικήσει διακρίσεις ανήκει στον Φίλιππο Τσίτο, με την διπλά βραβευμένη στο Σαν Σεμπαστιάν ταινία του «’δικος Κόσμος», η οποία συμμετέχει και αυτή στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, στο τμήμα Spectrum, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα θα εγκαινιάσει ως ταινία έναρξης το μεγαλύτερο σκανδιναβικό κινηματογραφικό γεγονός, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ (27 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου), στη Σουηδία.


Ο «’δικος κόσμος» είναι μια γλυκόπικρη μαύρη κωμωδία, σε σενάριο Φίλιππου Τσίτου και Δώρας Μασκλαβάνου, με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Καφετζόπουλο την Θεοδώρα Τζήμου και τον Χρήστο Στέργιογλου. Η ταινία θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αντώνης Καφετζόπουλος, πρωταγωνιστής της ταινίας, πριν από δύο χρόνια είχε αποσπάσει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, για την ταινία του Τσίτου «Ακαδημία Πλάτωνος».
ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: