Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

«ΑΝΟΙΓΕΙ» Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΕΥΑΘ – ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΕΦΗΜΕΡΑ ΦΡΑΓΚΑ


TON δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, του ΟΛΘ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ανοίγει η μετάβαση πακέτων μετοχών που ελέγχει το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. 
Συγκεκριμένα, στο Ταμείο πέρασαν χθες:
• Το 29% του ΟΠΑΠ, που αντιστοιχεί σε 92.510. 000 μετοχές του Οργανισμού με τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ να περιορίζεται στο 5%. 
• Το 23,30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΘ Α.Ε., που αντιστοιχεί σε 2.348.640 μετοχές και το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο διαμορφώνεται πλέον σε 50,97%.
• Το 27,30% της ΕΥΔΑΠ, που αντιστοιχεί σε 29.074.500 μετοχές και το ποσοστό πλέον του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο διαμορφώνεται πλέον σε 34,03%.
• Το 40% της ΕΥΑΘ, που αντιστοιχεί σε 14.520.000 μετοχές και το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται πλέον σε 34,02%.



Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2012 αναμένεται να εγκαινιαστεί με τον ΟΠΑΠ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Γιάννης Κουκιάδης, «στόχος μας είναι ο διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού του ΟΠΑΠ να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο». Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 17 αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 9,3 δισ. ευρώ, αν και στον προϋπολογισμό υπάρχει η πρόβλεψη άντλησης εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Κουκιάδης προσδιορίζει τον στόχο των εσόδων στα 4,7 δισ. ευρώ, αν και όπως εξηγεί «κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να πουληθεί εάν δεν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το PSI και το δεύτερο πακέτο διάσωσης».


Την ίδια ώρα, η τρόικα πιέζει για την εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά για τις πωλήσεις «φιλέτων» που θα μπορούσαν ευκολότερα να προσελκύσουν επενδυτές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μόνο για το 2012 προβλέπεται μεταξύ άλλων η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων, της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΔΕΣΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΥΔΑΠ, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, ακινήτων του Δημοσίου και ποσοστού των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι 50 δισ. ευρώ έως και το 2015, αν και το πρόγραμμα αναμένεται να αναθεωρηθεί ως προς τους ποσοτικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.


ΕΛΠΕ και Δημόσιο μεταβιβάζουν τις
μετοχές τους στη ΔΕΠΑ στο ΤΑΔΠ


Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με μορφή σύμβασης μεταξύ των ΕΛΠΕ, του Ελληνικού Δημοσίου και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με αντικείμενο την από κοινού πώληση των συμμετοχών τους στον όμιλο ΔΕΠΑ, ενέκρινε χθες η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ. 
Μετά και την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα γίνει εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Οπως δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος, ο όμιλος με την απόφαση του αυτή δεν απεμπολεί κανένα δικαίωμά του και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξεπουλάμε. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα μειώσει την αξία της μετοχής των ΕΛΠΕ. Θα πουλήσουμε με καλό τίμημα, αλλιώς δεν θα πουλήσουμε». 


Πρέπει να σημειωθεί ότι στο 11μηνο του 2011 τα ΕΛΠΕ εισέπραξαν από τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ 45 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η λογιστική αξία του 35% που κατέχουν ανέρχεται σε 503 εκατ. ευρώ. 
Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης παρέστησαν είτε αυτοπροσώπως είτε νομίμως εκπροσωπούμενοι 159 μέτοχοι, που κατέχουν το 83,18% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ και οι μόνες αντιρρήσεις που κατεγράφησαν ήταν από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι επέμειναν στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης αερίου. 


Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη στις 25 Ιανουαρίου σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση 25.598.751 (ποσοστό 8,38%) μετοχών του στα ΕΛΠΕ στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», προφανώς εν όψει της αποκρατικοποίησης του μεριδίου του στον όμιλο. Μετά την εξέλιξη αυτή το υπόλοιπο των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στα ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 82.831.553 (ποσοστό 27,1%).




Του Στέλιου Κράλογλου.εξπρεσ
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: