Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2012

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΣΠΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΑ
«Η Ευρώπη δυσπιστεί για τη βούληση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χειρότερη από πέρυσι. Τα συνδικάτα απειλούν με νέες κινητοποιήσεις».
Με αφορμή την επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα η εφημερίδα παρατηρεί: «Το Βερολίνο επικρίνει το χάσμα μεταξύ των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις ή νέα φορολογικά μέτρα και αυτού που εφαρμόζεται τελικά. Στην Ελλάδα τα μέτρα για νέους φόρους και η είσπραξή τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παρόμοια είναι η κριτική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Χθες προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.



Απειλείται το κούρεμα του 50%;


Η Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί στις σελίδες της σχόλιο με τίτλο: «Η παγίδα Ελλάδα», στο οποίο επισημαίνει: «Στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών πανηγύριζαν διότι έπεισαν τους ιδιώτες πιστωτές να προχωρήσουν σε κούρεμα 50%. Παρεμπιπτόντως οι τράπεζες είχαν ήδη διαγράψει μέρος των ομολόγων. Παρόλα αυτά δεσμεύθηκαν για ένα κούρεμα μέχρι τον Ιανουάριο με το σκεπτικό ότι τότε η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να «σηκώσει» χωρίς βοήθεια το υπόλοιπο χρέος. Αυτό ήταν η προϋπόθεση για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ. Ακριβώς όμως αυτή η προϋπόθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο κινήσεων στις χώρες που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.


Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα 50%. Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αν ΕΕ και ΔΝΤ δεν δείξουν κατανόηση, τότε όλη η προσπάθεια σωτηρίας χάνει οριστικά την αξιοπιστία της».


Υπό πίεση η κυβέρνηση Παπαδήμου


Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: «Αυξάνεται η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση». Ο ανταποκριτής Gerd Höhler σημειώνει: «Την Παρασκευή επιστρέφει στην Αθήνα η ηγεσία της τρόικας για να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση νέα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων και τα επόμενα βήματα στις μεταρρυθμίσεις. Μόνο αν υπάρξει αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη δόση. Χωρίς αυτή, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 14,5 δις ευρώ και θα πρέπει να κηρύξει πτώχευση.


Η κατάσταση αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Στο λιανικό εμπόριο αναμένονται φέτος 60.000 χρεοκοπίες. Μετά τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 6% το 2011 αναμένεται για φέτος επιπλέον συρρίκνωση 3,5%, ενώ η ανεργία μεταξύ των νέων βρίσκεται στο 45%.ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: