Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2012

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΙΤΡΙΚΑ ΙΟΝΤΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ


Η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και η απόρριψη υλικών συσκευασίας από τους αγρότες προβάλλουν ως δύο από τις βασικές αιτίες μόλυνσης των υπογείων υδάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αρμενίου και Μέλισσας, πιθανώς και της ευρύτερης περιοχής στο Λάρισας, δείχνει μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).



Στην περιοχή ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως το χρώμιο και το αρσενικό, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων.


Η μελέτη υποδεικνύει ως λύση τη διάνοιξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων σε άλλη περιοχή, μη πεδινή, η οποία παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές νιτρικών ιόντων, αρσενικού και εξασθενούς 


Προτείνεται ακόμα η υλοποίηση νέας, ολοκληρωμένης μελέτης με δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις για περισσότερα στοιχεία στο πόσιμο νερό όλης της Θεσσαλίας.


Ακόμη, προτείνεται η απογραφή όλων των χώρων διάθεσης υλικών συσκευασίας και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μελέτη για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων οργανωμένης διαχείρισης και διάθεσης σε επίπεδο Περιφέρειας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
18-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: