Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2012

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και εκατοντάδες ειδησεογραφικοί ιστότοποι σε διεθνές επίπεδο μεταδίδουν εκτεταμένα την είδηση του θανάτου του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου σε ηλικία 76 ετών στην Αθήνα χθες, μερικές ώρες αφότου χτυπήθηκε από μια μοτοσικλέτα καθώς γύριζε μια ταινία "με αντικείμενο την οικονομική κρίση στη χώρα", όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Αγγελόπουλος --που είχε βραβευθεί στις Κάννες το 1998 με το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα και το 1995 με το βραβείο της κριτικής επιτροπής (FIPRESCI) για το Βλέμμα του Οδυσσέα-- είχε αρχίσει να γυρίζει τη νέα του ταινία, που θα είχε τίτλο Η 'Αλλη Θάλασσα, νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Το 1999, ένα χρόνο μετά το βραβείο που είχε λάβει στις Κάννες, ο Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος ενός "νέου ελληνικού κινηματογράφου", είχε πει ότι "ο πρόγονός μου Αριστοτέλης είχε πει ότι η μελαγχολία είναι η πηγή της δημιουργίας", και αυτή "η μελαγχολία", σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν πάντοτε εμφανής στα τοπία στις ταινίες του, που ουδεμία σχέση είχαν με τα κλισέ για την Ελλάδα του τουρισμού, της γαλάζιας θάλασσας και του ήλιου.
"Το γκρι είναι για μένα το πιο ποιητικό χρώμα", είχε πει το 2008.
Ο σκηνοθέτης ήταν "γνωστός για το αργό, ονειρικό του ύφος" της κινηματογραφικής του αφήγησης, κατά τον υπότιτλο της εφημερίδας Guardian στο σχετικό ρεπορτάζ.
Ο Θ. Αγγελόπουλος, που είχε εργαστεί στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου έως ότου την έκλεισε η χούντα των συνταγματαρχών, δήλωνε υπερήφανος που δεν έκανε ποτέ κάποια "εμπορική" ταινία.
"Οι κινηματογραφιστές στο Χόλιγουντ κάνουν ταινίες υποθέτοντας ότι ο κόσμος είναι Αμερικανικός και σκέφτεται όπως εκείνοι, κάτι που δεν ισχύει", είπε πει, όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.
ΠΡΕΖΑ TV
25-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: