Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος σε άρθρο του στους «Financial Times» υπογράμμισε ότι «καθώς η Ελλάδα διαπραγματεύεται ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε γιατί εκτροχιάστηκε το πρόγραμμα του Μαΐου του 2010 και ποια μαθήματα προκύπτουν».
Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ του ελλείμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη και τις αγορές το 2012 αποτέλεσαν τις βασικές υποθέσεις του πρώτου μνημονίου. Οι αιτίες για την παταγώδη αποτυχία ποικίλλουν. Εκ των υστέρων έχει πλέον αποδειχθεί ότι η σύνταξη της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη επεξεργασία και στοιχειώδης αντιπαραβολή προτάσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ του μνημονίου, αγνοώντας την καθοριστική σημασία των μηχανισμών της ζήτησης για την ελληνική οικονομία, υποτίμησαν τις συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα από την άσκηση περιοριστικής πολιτικής για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το αποτέλεσμα ήταν η συνεχής μείωση του ΑΕΠ επί πέντε συναπτά έτη.
ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή επιδιώχθηκε μέσω της αύξησης της φορολογίας και της επιβολής κάθε είδους εισπρακτικών μέτρων αντί της αναγκαίας περικοπής πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου. Την επιλογή αυτή υπαγόρευσε η εγχώρια πολιτική τάξη, η οποία ήταν απρόθυμη να κατεδαφίσει το πελατειακό κράτος που οικοδόμησε τις προηγούμενες δεκαετίες.
ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ της τρόικας, αγνοώντας τον απαρχαιωμένο τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, δεν αντιτάχθηκαν στη μεθόδευση της ελληνικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα, εκτός από την επίταση της ύφεσης, τις μεγάλες αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
ΤΑ ΛΑΘΗ αυτά θα ήταν απαράδεκτο να επαναληφθούν και με τη νέα δανειακή σύμβαση. Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί «στοίχημα» και για την τρόικα. Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής δεν επιτρέπεται πλέον να προκαλεί βαθύτερη ύφεση.
ΠΡΕΖΑ TV
28-1-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου