Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2012

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ


«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους στο περιθώριο των ρυθμίσεων που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
Η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις σοβούσε εδώ και 2-3 μήνες, όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε ότι σκεφτόταν να μεταφέρει στους συμβολαιογράφους διάφορες δικαστικές αρμοδιότητες σχετικά με τα συναινετικά διαζύγια, τις διαταγές πληρωμής, τα κληρονομητήρια, τις προσημειώσεις υποθηκών κ.λπ.

Τις προτάσεις αυτές που αφαιρούσαν δικηγορική ύλη αντέκρουσαν οι δικηγόροι, θέτοντας συνταγματικά ζητήματα σε πολυσέλιδο υπόμνημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, που δέχθηκε ως επί το πλείστον τις δικηγορικές απόψεις και απομακρύνθηκε από τους αρχικούς προσανατολισμούς.Η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αντέδρασε και διά του προέδρου της Κ. Βλαχάκη κάλεσε προχθές το υπουργείο να μην αλλάξει ρότα, να αποσύρει τις προωθούμενες ρυθμίσεις και να επανέλθει στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους συμβολαιογράφους, γιατί μόνο έτσι θα αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών.
Αμεση ήταν η αντίδραση των δικηγόρων, που διά του προέδρου ΔΣΑ και της Ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων Ιω. Αδαμόπουλου «πέταξαν το γάντι» στους συμβολαιογράφους, καταλογίζοντάς τους ότι τα αιτήματά τους για ανάθεση διαφόρων δικαστηριακών αρμοδιοτήτων εξυπηρετούν προφανώς συντεχνιακής φύσης σκοπιμότητες. Παράλληλα, τα αιτήματα αυτά -τονίζει ο πρόεδρος ΔΣΑ- παραγνωρίζουν πλήρως ότι η παραμονή των υποθέσεων αυτών υπό τη σκέπη της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης αποτελεί μονόδρομο που επιτάσσει το Σύνταγμα.
Η σύνδεση των υποθέσεων αυτών με τη δικαστηριακή ύλη εξακολουθεί να είναι επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη, επισημαίνει ο Ιω. Αδαμόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι συμβολαιογράφοι δεν αποτελούν παράγοντες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης» και ότι «ο ρόλος τους περιορίζεται στην καταγραφή δηλώσεων των συμβαλλομένων και όχι στην απονομή δικαίου».
Επιμένοντας στον συντεχνιακό χαρακτήρα των συμβολαιογραφικών αιτημάτων, ο πρόεδρος ΔΣΑ προχωρεί ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δικηγόροι κάλλιστα θα μπορούσαν οι ίδιοι να κάνουν και συμβόλαια, αφού όπως σημείωσε συντάσσουν εκ του νόμου τα σχέδια συμβολαίων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: