Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΡΙΖΙΚΟΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Σε ριζικό αναπροσανατολισμό της στρατηγικής τους, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, προχώρησαν το 2011 οι επιχειρήσεις στη ρουμανική αγορά, επισημαίνεται σε έρευνα της εταιρείας συμβούλων Ernst & Young, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων «Agerpres”.
Σύμφωνα με την έρευνα, με τίτλο «Μια νέα προοπτική ανάπτυξης», οι εταιρείες υιοθέτησαν ένα νέο μοντέλο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους, με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών τους εξόδων, την περαιτέρω εδραίωση της θέσης τους στην αγορά, αλλά και- μακροπρόθεσμα -την παραμονή τους στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Το 60% των εκπροσώπων των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα τόνισαν πως ο τραπεζικός δανεισμός και γενικότερα η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς πόρους, αποτελεί βασική πρόκληση και για το 2012.
Δεδομένων δε και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επέβαλαν δραστικές περικοπές στη χορήγηση δανείων σε εταιρικά και άλλα σχήματα από τις τράπεζες, οι επιχειρήσεις «αγωνιούν» για το μέλλον και την πρόσβασή τους σε πόρους που θα αποτελέσουν μέσο για την ανάπτυξή τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, προστίθεται στην ίδια έρευνα, εξετάζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σ’ αυτά, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από ευρωπαϊκά κονδύλια, που προορίζονται για την ανάπτυξη.
Το 75% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων θεωρεί πως στη ρουμανική αγορά «ξετυλίγονται» ευκαιρίες για τη δραστηριοποίησή τους, ενώ το 47% εκτιμά πως υπάρχει προοπτική στην ευρωπαϊκή αγορά.
Εξάλλου, οι εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε αλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης και να κρατήσουν τη θέση τους στην αγορά.
Μάλιστα, το 42% είναι πρόθυμο να υιοθετήσει ένα μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία (νέα προϊόντα κ.α.), για να παραμείνει στην αγορά.
Η έρευνα διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2011, σε δείγμα 172 εταιρειών, οι οποίες κατέγραψαν σημαντικές «επιδόσεις» κερδοφορίας το 2010.
ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: