Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

ΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ


Πολιτικές αναταράξεις στην Πράγα εξαιτίας της απόφασης του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας να συνταχθεί με τη Βρετανία αρνούμενος να υποστηρίξει το διακυβερνητικό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής. 



Ο Πετρ Νέτσας δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα σχετικά με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, και επιστρέφοντας στην Πράγα βρέθηκε απέναντι στον υπουργό Εξωτερικών και κυβερνητικό εταίρο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ που τον κατηγορεί ότι ζημιώνει το εθνικό συμφέρον της χώρας.


Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που προβλέπει αυστηρή πειθαρχία και επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, εγκρίθηκε από 25 κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών με την Βρετανία να συναινεί να μην εμποδίσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εφαρμόσουν τη συμφωνία.


Ασκώντας βέτο επί του Δημοσιονομικού Συμφώνου τον περασμένο μήνα, ο Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Κομισιόν πρέπει να έχουν ανάμειξη μόνο σε συμφωνίες που υπογράφονται από το σύνολο των 27 κρατών-μελών.


Τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως διατηρεί «ανησυχίες επί νομικών θεμάτων» σχετικά με τη χρήση των ευρωπαϊκών θεσμών, προσθέτοντας ότι θα «παρακολουθεί σαν γεράκι» για να διασφαλίσει ότι δεν θα ληφθούν μέτρα που «υπονομεύουν την ενιαία αγορά».


Αυτή η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης οδήγησε ορισμένους εντός της πτέρυγας των ευρωσκεπτικιστών στο Συντηρητικό Κόμμα να τον κατηγορήσουν ότι προσπαθεί να «εξευμενίσει» τους κυβερνητικούς εταίρους του, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, όπως μεταδίδει το BBC.


Παρόλο που και άλλα μη μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Πολωνίας, είχαν επιφυλάξεις σχετικά με πτυχές του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η Τσεχία ήταν τελικά η μόνη χώρα που αρνήθηκε να δώσει τη στήριξή της στη Σύνοδο της Δευτέρας.


Η Πολωνία επέμενε ότι χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος στις συνόδους των «17». Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αποδέχθηκε στις Βρυξέλλες συμβιβασμό που επιτρέπει τη συμμετοχή τους τουλάχιστον σε μία σύνοδο ετησίως.


Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη συμφωνία «εξαιτίας του περιεχομένου της και της έλλειψης σαφήνειας σε ό,τι αφορά την επικύρωση και την ημερομηνία εφαρμογής».


Ανέφερε, πάντως, πως ορισμένες τροποποιήσεις που έγιναν στο σύμφωνο είναι «εξαιρετικά σημαντικές» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τσεχίας στο μέλλον. Ο Νέτσας ηγείται του δεξιού συνασπισμού ODS και υποστηρίζεται από τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους.


Τη στάση του επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος ηγείται του δεξιού κινήματος TOP09, ενός από τα τρία κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Πράγα μαζί με έναν άλλο δεξιό σχηματισμό, τον ODS του Νέτσας, και το κεντρώο κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV).


Κατά τον Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ζημιώνει το εθνικό συμφέρον της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: