Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2012

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΜΑ


Με αμφότερες τις πλευρές να υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για άμεση επανάληψη του διαλόγου προσέρχονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές στην πρώτη συνάντηση έπειτα από 15 ολόκληρους μήνες, όσο μετρά το τέλμα στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση. Η άτυπη συνάντηση διεξάγεται την Τρίτη στο Αμάν της Ιορδανίας παρουσία απεσταλμένων του Κουαρτέτου. Αντίθετη στις συνομιλίες η Χαμάς.



Η συγκεκριμένη συνάντηση, την οποία φιλοξενεί ο μονάρχης Αμπντάλα, θεωρείται ότι αποτελεί μία ύστατη προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι αποτελματωμένες διαπραγματεύσεις πριν από την 26η Ιανουαρίου -την καταληκτική ημερομηνία που έχει δώσει το Κουαρτέτο στις δύο πλευρές για να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα κύρια ζητήματα, ειδικά τα σύνορα και την ασφάλεια.


Το Ισραήλ εμμένει σε απευθείας διαπραγματεύσεις άνευ όρων, ενώ οι Παλαιστίνιοι τονίζουν πως θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο όταν το Ισραήλ σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα.


Στην συνάντηση του Αμάν θα λάβουν μέρος ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστίνιων Σάεμπ Ερεκάτ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ισραήλ Γιτζάκ Μόλχο και εκπρόσωποι του Κουαρτέτου των διεθνών μεσολαβητών (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία). Ερεκάτ και Μόλχο θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες με το Κουαρτέτο.


Αμφότεροι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για μία άμεση επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. 


Οι δύο πλευρές προσέρχονται στη συνάντηση της Ιορδανίας με βασική προτεραιότητα να αποφύγουν το βάρος της ευθύνης για την διαφαινόμενη αποτυχία επιστροφής στο διάλογο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ.


«Οι ιορδανικές προσπάθειες είναι οι ύστατες προσπάθειες για να διασωθεί η κατάσταση. Ελπίζουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανταποκριθεί ανακοινώνοντας τη διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας και αποδεχόμενη την αρχή της λύσης των δύο κρατών» δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα πριν αναχωρήσει για το Αμάν.


Η Χαμάς έχει ζητήσει-απαιτήσει από την Παλαιστινιακή Αρχή να μην συμμετάσχει στη συνάντηση της Ιορδανίας, λέγοντας ότι αποτελεί την επανάληψη μίας αποτυχημένης πορείας.


Ο διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «πάγωσε» στα τέλη του 2010 μετά την άρνηση της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διακόψει την εποικιστική δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: