Την πεποίθηση ότι η συμφωνία για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει υπογραφεί το αργότερο ως τον Μάρτιο, εξέφρασαν η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Βερολίνο.
Οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν με κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά την ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τη χρησιμότητα της επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της καταβολής των κεφαλαίων, που τους αναλογούν, για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σε ό,τι αφορά δε την Ελλάδα, επανέλαβαν ότι η εφαρμογή του προγράμματος για την ανταλλαγή ομολόγων και η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας.
Σε συνέχεια των δηλώσεών του περί επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ακόμη και μόνο στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Σαρκοζί τόνισε ότι η κριτική που ησκείτο ως τώρα στην ηγεσία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι αντιδρούν πολύ αργά: "Τώρα, λοιπόν, θα μας πουν ότι βιαζόμαστε;", διερωτήθηκε και επανέλαβε ότι τόσον ο ίδιος, όσο και η Καγκελάριος Μέρκελ πιστεύουν στην αρχή του συγκεκριμένου φόρου, καθώς θα πρέπει κάποτε να αποκατασταθούν οι αδικίες που προέκυψαν από τις πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στις οποίες απέδωσε την ευθύνη για την κρίση.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις χωρίς διάλογο, αλλά υπεραμύνθηκε της άποψης ότι, αν το μέτρο επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δημιουργηθεί τέτοια δυναμική ώστε η διεθνής κοινή γνώμη να ασκήσει πίεση για την παγκόσμια εφαρμογή του.
Από την πλευρά της η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι "προσωπικά" συμφωνεί με το Γάλλο Πρόεδρο και θεωρεί απαραίτητη την επιβολή του φόρου, εν ανάγκη και μόνο στην Ευρωζώνη, αν δεν συμφωνήσουν όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική συμφωνία στη γερμανική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι στόχος είναι κανένα κράτος - μέλος να μην αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και επεσήμανε ότι τα στοιχεία από την Ελλάδα δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται σε "λογικό δρόμο".
Τόνισε δε ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, η οποία, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας.
"Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει ανταγωνιστική.
Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε η Αθήνα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Τρόικα", δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο των επαφών της, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, η Α. Μέρκελ θα συναντηθεί αύριο το βράδυ στο Βερολίνο με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τη δε Τετάρτη θα δεχθεί στην Καγκελαρία τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Στις 18 Ιανουαρίου η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί θα μεταβούν στη Ρώμη.
ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2012
1 σχόλιο:
Ναι για χρεωκοπια
Δημοσίευση σχολίου