Παρασκευή, Φεβρουαρίου 03, 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΩΣ ΦΤΑΣΕΙ ΤΑ 145 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΛΕΝΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ…ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΦΡΑΓΚΑ…


Πιθανή θεωρούν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες την αύξηση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα στα 145 δισ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των αναγκών για την τραπεζική επανακεφαλαιοποίηση που θα προκύψει από το PSI. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ωστόσο πως η αύξηση δεν έχει αποφασιστεί οριστικά, καθώς ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης εκφράζουν αντιρρήσεις.



Τα επιπλέον κεφάλαια -τα 15 δισ. ευρώ επιπλέον των αρχικά αποφασισθέντων 130 δισ. ευρώ- χρειάζονται κατά κύριο λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα όταν συναφθεί η συμφωνία για την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές, είπαν οι πηγές αυτές.


«Οφείλεται κυρίως στις ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών λόγω του PSI» δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας τον όρο των ομολογιούχων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οι πηγές σημείωσαν ότι τα 145 δισ. ευρώ είναι μια χονδρική εκτίμηση και όχι το ακριβές ποσό.


«Η συμφωνία των ηγετών τον Οκτώβριο αφορούσε 100 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για την Ελλάδα και 30 δισ. ευρώ για την ανταλλαγή ομολόγων που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας. Τώρα μπορεί να είναι 115 δισ. συν 30 δισ. ευρώ» είπε η δεύτερη πηγή.


Αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η αύξηση της συμβολής των ευρωπαίων φορολογουμένων στην δεύτερη δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά διότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης εκφράζουν αντιρρήσεις.


«Είναι δύσκολο να πούμε εάν αυτό θα γίνει αποδεκτό» είπε μια τρίτη πηγή.


Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, είπε «[...] στο ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος που προσφέρει στη χώρα μας 130 δισ. τουλάχιστον, γιατί έχει αρχίσει να γίνεται δειλά-δειλά λόγος και για μικρή αύξηση, 140 δισ. από σήμερα μέχρι το 2015».


Ενώ οι συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές για την μείωση ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ οδεύουν σε ολοκλήρωση, είναι ασαφές αν θα υπάρξει και πόσο θα είναι το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι λεγόμενοι δημόσιοι επενδυτές, δηλαδή οι κρατικές τράπεζες. Αξιωματούχοι είπαν ότι το θέμα δεν έχει κριθεί ακόμα και οι συνομιλίες βρίσκονται σε «ευαίσθητη» φάση.


Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι «ενθουσιασμένη» σχετικά με τις προτάσεις να συμμετάσχουν στην απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων και οι δημόσιοι επενδυτές.


«Ο δημόσιος τομέας όπως αποκαλείται, δηλαδή οι κυβερνήσεις, συμμετέχει ήδη σε μεγάλο βαθμό στα προγράμματα βοήθειας στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και βεβαίως στην Ελλάδα (…) ειδικά για να διευκολύνει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στον ιδιωτικό τομέα» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Ανάλογη θέση είχε εκφράσει την Πέμπτη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
3-2-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: